Разговор за Витолд Гомбрович и неговия „Космос“

Публикувано от на ноември 14, 2018 в 6:06 pm.

   Витолд Гомбрович (1904 – 1969), световен писател от полски произход, се завръща при българския читател, 30 години след „Фердидурке“, с последния си роман – „Космос“ от 1965 г. (Международна награда на издателите, 1967).

     Издателство „Панорама“ ви кани на премиерата на българското издание на романа: 23 ноември 2018 г., петък, 18:30 ч. в +това (ул. „Марин Дринов“ 30). В разговора за книгата ще участват Владимир Полеганов и Катерина Кокинова.

    Гомбрович за романа си: „Космос“ за мен е черен, преди всичко черен, нещо като черно размътено течение, пълно с водовъртежи, задръствания, наводнения, черна вода, повличаща хиляди отпадъци, и в нея загледан човек – загледан в нея и от нея отвлечен – мъчещ се да я разчете, разбере, свърже в някаква цялост… Чернилка, ужас и нощ. Нощ, пронизана от необуздана страст, от покварена любов. Един Бог знае… струва ми се, че ужасът на „Космос“ ще бъде разчетен, но не така скоро.“ („Завещание“)

   Писателят и преводач Владимир Полеганов е запален читател на Витолд Гомбрович. Завършил е клинична психология и творческо писане и е носител на награда „Хеликон“ за 2017 г. за романа си „Другият сън“. Изследователят гомбровичолог Катерина Кокинова „се бори“ с инструкциите на Гомбрович от 2008 г. насам, а отскоро ги и превежда.
     „Космос“ е издаден на български език от издателство „Панорама“ в превод (и с послеслов) на Катерина Кокинова, художник е Капка Кънева, редактор – Иван Вълев, консултант – Антоанета Попова, коректор е Ива Колева.

     По време на срещата Ви очаква и изненада, която със сигурност ще Ви зарадва…

Коментарите са заключени.