Онлайн „Глоси“ КнигаФест – колекция 2

Публикувано от на юни 21, 2020 в 7:46 pm.


  В няколко публикации днес и утре ще Ви представим книги, три от които можете да изберете и поръчате, а те да станат Ваши само за 20 лева общо, с включена доставка до адрес или удобен за Вас офис на „Еконт“.

  Не просто ще Ви представим книгите, но и ще Ви посочим възможните връзки между тях, онова, което прави четенето им „в комплект“ особено изживяване, което разкрива нови интерпретативни полета – за всичките и за всяка поотделно. В края на публикацията (вижте Auditorium) ще Ви предложим за четене, слушане, гледане и фрагменти от рецензии, разговори с авторите, премиери на книгите – онова, което може да Ви подкрепи в пътуването към и в тях…  Започваме пътуването си в тази колекция със „Свръхизискване“ от Крис Енчев. За книгата нейният редактор – Георги Гаврилов – пише: „Свръхизискване“ е нежна разходка в изоставени пространства. Взряност в най-малките движения на собственото неразпознаваемо съществуване. Отказ от всичко и борба до смърт със себе си за него. Четете тази книга насаме, на тихо, сещайте се за нея в най-тежките часове.“. В отзива си Ирен Петрова допълва: „Това е поезия на свръхизискването, поезия, която дава изключително много, стига да можеш и ти да дадеш от себе си. Да дадеш онази съвкупност от времето, концентрацията и готовността си да ѝ се отдадеш така, че да я допуснеш до себе си, да допуснеш да ти дава. Тази книга е отворена, дори когато кориците ѝ са приклещили цялото съдържание вътре. Страниците просто са готови за разговор във всеки един момент, но не крещящ, не натрапчив, а много личен, откровен, до степен на оголване, но и на приятелско прегръщане, което малко книги притежават като свръхсила.“.

  Книгата предлага чудесни възможности за диалог със „Сините часове“, а и с някои от книгите („Янус“, „Отвъд тишината“), които Ви предложrхме в колекцията си вчера.


  Книгата на Мария Куманова „inclavo“, със своята сдържана, но с изгаряща чувственост, поетика не просто може да допълни колекцията от споменатите вече книги, но може да се превърне и в неин енергиен център. Защото тази сдържаност лелее смисъла, а чувствеността е не манифестираща, а притегляща със скритата мощ на тъмна звезда.
  „inclavo“ е пробив, траен пръстов отпечатък“, пише в своя отзив Милена Трендафилова.

  На въпроса „Какво прави поета поет?“ Мария Куманова отговаря: „Липсата на маски. Улавянето на нюансите. Чистотата.“. .


  Безпощаден ироник, но с тънък усет за близост и дистанция, в „По-сурово“ Нинко Кирилов представя нови доказателства за вписаните в биографията му изключителни пътувания в търсене на смисъла. Георги Гаврилов казва за книгата: „Един дебют за края. За краищата на живота, за суровите дни, от които трябва да бъдеш по-суров, за да оцелееш. Книгата на Нинко Кирилов води от ада през ада към ада. Където гори единствената възможност за любов. Осакатена до истина.“. А Мария Куманова допълва: „Решителна, по-грапава, по-сурова – поезията на Нинко Кирилов прави разходка из сетивния свят и става негов безмълвен воайор през сюрреалистична призма. Подарява свобода на емоциите, без да им връчва руля. Не дава обяснения, но и не дължи такива.“.


  Георги Гаврилов присъства – понякога по-зримо, а друг път съвсем деликатно – във всички книги от тази колекция. А неговата книга „Сините часове“ е невидимият гравитационен център, който удържа единството на тази колекция. За книгата Катерина Стойкова казва: „Сините часове” на Георги Гаврилов е книга-медитация върху начала и краища, светлина и мрак, виждане и невиждане, сила и безсилие. Всеки, който прочете стиховете в нея, ще намери отговор на свой въпрос, зададен или незададен. Отворете тази книга, тя ще ви посрещне с наблюдателно око и отворено сърце.”. „Синият час“ се случва два пъти дневно – след залез и преди изгрев – тогава единствено сините нюанси на светлината достигат атмосферата на земята и всичко се обагря в синкави тонове. Това е времето на преход от мрак към ден и обратното. Най-интимният момент, промяната, подготовката за новото, в което трябва да живееш. Спокойно страшен момент.“, пояснява в интервю (което Ви пропоръчваме да прочетете) Георги Гаврилов и допълва: Това е и моят път, моето познание. „Сините часове“ са изстрадани и преживени. „Книгата е мавзолей на влюбените помпейски двойки и диктаторите в живота, който съм имал, докато я пиша. Има движение спрямо предишните книги. „Пиета“ е по-съзерцателна, там всичко е един момент, времето спира в него. В „Корабния дневник…“ започва търсенето, което в „Сините часове“ вече се отрича. Това не значи, че аз се отричам от нещо предишно, но фазата е друга, не е търсене на път, повече ме интересуват изходите.“.


  Преди да Ви предложим вълнуващо пътуване в световете на автори и книги чрез нашия Auditorium, Ви припомняме, че можете да поръчате колекция от три книги на цена от 20 лева (или две колекции по три книги на цена от 40 лева или три – за 55 лева, ако използвате и възможността за избор и смисъл която Ви предложихме вчера) с включена доставка, ако последвате вградения в тези думи хиперлинк, като в полето за съобщения посочите кои книги искате да поръчате, своите име и фамилия, телефонен номер, който куриерите да ползват, и адрес за доставка (или удобен за Вас офис на „Еконт“).AUDITORIUM

  Можете да чуете разговора с Крис Енчев за „Свръхизискване“, можете да изгледате и представянето на книгата:  Освен чрез рецензиите, които можехте да прочетете чрез вградените по-горе хиперлинкови препратки, Ви предлагаме да се потопита в атмосферата на представянето на „inclavo“ от Мария Куманова чрез документалния видеозапис:
  Можете да започнете пътуването си към и във „Сините часове“ на Георги Гаврилов чрез разговора с него за книгата, в който въпросите задава Антоний Димов:
  Следващото видео Ви дава възможност да съпреживеете представянето на „Сините часове“ в Шумен:
  Предлагаме Ви да чуете и разговора на Любомира Константинова (за програма“Христо Ботев“ на БНР) с Нинко Кирилов за „По-сурово“:

Коментарите са заключени.