Неделник/14*

Публикувано от на май 15, 2022 в 10:16 pm.

Продължаваме с усилието си да ви предложим смислена колекция от четива, аудио и видео, които могат да ви преведат не само през неделния ден.


В целия „Литературен неделник“* – използвайте вградените в анонсите хиперлинкове за да получите пряк достъп до предлаганите публикации

.

Започваме, като насочим вниманието ви към няколко публикации в „Кръстопът“, които може би сте пропуснали в тези напрегнати дни:

(1) Керана Ангелова: Докосване;

(2) Александър Христов: Място за времето;

(3) Мария Куманова: Нещата, които исках да ти напиша;

(4) Азиз Таш: Гоненица на една кука;


Ново от мултимедийното списание за литература DICTUM, което – също като „Кръстопът“ – вече има 15 години история:

(5) Разговор с Биляна Тодорова за „Годината на март“.;

(6) Разговор с Цветелина Георгиева за „Може ли да ме полюлееш“;


Припомняме, че можете да прочетете и целия брой 18 на „Литературен вестник“ (с водещ редактор Мария Калинова), в който можете да прочетете отговорите на писатели и интелектуалци на въпрос на Иван Цанев, както и страници, посветени на юбилеите на Мирела Иванова и Валентин Дишев.

Тази седмица насочваме вниманието ви към:

(7) “Иван Цанев пита“ – отговора на Георги Борисов;

(8) Ния Харалампиева: „(Не)разказаната история на жените в сенките“


„тоест“ продължава да е едно от най-смислените „места“ в българската „мрежа“ и днес искаме да насочим вниманието и интереса ви към:

(9) “По буквите“ със Зорница Христова – ”Банвил, Остър, Росен “;

(10) Непубликуваното досега интервю на Марин Бодаков с Даг Сулста: ”Т. Сингер: анонимният самотник“;


От „Артефир“ на програма „Христо Ботев“ на БНР днес ви предлагаме да чуете (и прочетете)

(11) Ана Бландиана: Не мога да разбера понятието „политическа коректност“.

(12) “Високата проба поезия“ – разговор с Димитър Кенаров като преводач на „Да се откажеш от рая“ на Джак Гилбърт.

(12) “Личната преводаческа антология на Людмил Димитров“ – разговор на Силвия Чолева с Людмил Димитров за „През всички граници“.


От портала „Култура“ ви предлагаме:

(13) “Всичко дължа на поезията“ – разговор на Йорданка Белева с Мирела Иванова.

(14) Пол Остър – „Изобретяване на самотата“.


От „Литературни разговори с Антония Апостолова“ днес ви препоръчваме:

(15) За езика на любовта в „Таралежите излизат през нощта“.


Сега ще насочим вниманието ви към някои отминали и предстоящи събития, селектирани и за програмите на София ГлосиФест – пролет/2022 и Национален литературен фестивал „Глоси“:


На 11 май в София се състоя премирата на третата книга на Александър Христов – „Ако мястото е време“.С отзиви за „Ако мястото е време“ в нейното представяне се включиха Анна Лазарова, Северина Плачкова, Христо Мухтанов, Венцислава Стоянова (художник на книгата) и Александър Иванов. През миналата година в „Литературен вестник“ се появи възклицанието (за предходната книга на Александър Христов – „До първата сянка“ – „Каква рядкост днес! Имаме пред себе си нова умна поезия…“. След „Ако мястото е време“ на всеки с достатъчно развити сетива би трябвало да е безусловно ясно, че се е появила не само нова българска умна поезия, но и поет, който безапелационно отстоява принципите си и добре знае и разбира какво прави.

Предлагаме ви да си припомните разговора на Валентин Дишев с Александър Христов за неговата трета книга.

И ако софийската премиера на „Ако мястото е време“ бе селектирана и за програмата на София ГлосиФест – пролет/2022, то поради значимостта на книгата нейното представяне във Велико Търново е част от селекцията на Национален литературен фестивал „Глоси“. Насрочено е за 17 май, от 18:30 ч., в „Галерията“. Книгата и авторът ще бъдат представени от проф. д-р Димитър Михайлов и Северина Плачкова (при неподходящи метеорологични условия събитието ще се проведе в Melon – ул. „Независимост“ № 21).


На 10 май се състоя пернишката премиера на втората книга на Цветелина Георгиева – „Може ли да ме полюлееш“. В Регионалната библиотека „Светослав Минков“ книгата представи Росица Ангелова.


Събитието бе селектирано като значимо и от Национален литературен фестивал „Глоси“, в DICTUM можете да чуете разговор на Валентин Дишев с Цветелина Георгиева за „Може ли да ме полюлееш“.

  Софийската премиера на „Може ли да ме полюлееш“ (издател на книгата е „Жанет 45“, художник на корицата – Христо Гочев, редактор е Борис Минков) e насрочена за 16 май, от 18:30 часа, в К.Е.В.А. (ул. „Георги Сава Раковски“ 114). Включена е и в селекцията на София ГлосиФест – пролет/2022. Книгата ще представи Васил Георгиев.


На 12 май, от 19 часа, в „Хралупата“ (бутик за думи, образи и смисъл)“, като част от програмата София ГлосиФест – пролет/2022 се състоя и представянето на 5-ия брой на „Култзин“, с тема „Градски дневници“.

За 19 май, от 18:30 часа, е насроено събитието „Валентин Дишев – поет на месец май в Столична библиотека“, също присъстващо и в селекцията на София ГлосиФест – пролет/2022.


Част от същата селекция е и премиерата на „Дървета за прегръщане“ от Цветелина Александрова.


Нинко Кирилов пише за „Дървета за прегръщане: „Ако едно дърво падне в гората и никой не го чуе, паднало ли е това дърво наистина? Цветелина Александрова не ни дава наготово отговори, а ни помага сами да стигнем до въпросите – по пътеките в нейната лична гора в „Дървета за прегръщане“. Една едновременно психеделична и плашещо реална разходка се превръща в еклектично приключение, което няма да забравите.“, а Георги Гаврилов допълва: „Дървета за прегръщане“ на Цветелина Александрова е един от най-издържаните сборници с проза, излизали през последните години в България. Сенките на Бредбъри, Кортасар и Кинг се преплитат с нейната собствена светлина, обгръщайки ни с ужас, топлина, магичност и сюрреализъм едновременно. Езикът е истински, езикът живее, езикът в тази книга ще ви похити и няма да имате нищо против.“.

В селекцията ни от събития влиза и поканата от Арт ателие КУБЧЕТО: на 16 чай, от 21:30 (в рубриката – естествено – “Понеделник 9 и 1/2”), можете да се срещнете с Пейчо Кънев и неговата поезия. Отдавна тази рубрика се превърна в очакван миг, в който артист и публика споделят заедно магията на изкуството в интимната и одухотворена вселена на КУБЧЕТО. Събитието този понеделник е първата вечер на новия сезон на “Понеделник 9 и 1/2”, започващ именно със среща с поета, чиято поезия е превеждана и публикувана в повече от 900 престижни издания в САЩ, Азия, Европа и Австралия.


*“Литературен Неделник“ е новата ни инициатива, която иска да ви предлага четива, аудио и видео, достатъчни да пътувате с часове в света на литературата, че и – занапред – за „цяла неделя“. Ще го правим като насочваме вниманието ви – чрез кратки описания и вградени в тях директни хиперлинкове – към „места в мрежата“ (списания, сайтове, блогове, влогове, подкасти, „канали“ в YouTube и т.н.), които последователно защитават вглеждането си в литературата като отговорна и смислена мисия; „места“, подкрепата и уважението си към които изразяваме и по този начин. Ще ви предлагаме и съдържание, насочено към по-неопитна и млада аудитория, „говорещо“ на по-близък за нея език, за да подкрепим и това усилие за приобщаване към книгата и четенето…

Коментарите са заключени.