Неделник/7

Публикувано от на март 27, 2022 в 7:32 pm.
От архива на ArsMedia днес ви предлагаме (1) интервю на Ренета Бакалова с Миленко Йергович: „Ирационалността е основния инстинкт на балканския човек“.

Тук – и в целия „Литературен неделник“ – използвайте вградените в анонсите хиперлинкове за да получите пряк достъп до предлаганите публикации

.

Ще продължим, като насочим вниманието ви към няколко публикации в „Кръстопът“, които може би сте пропуснали в тези напрегнати дни:

(2) “Поезията: 135“ – една своеобразна антология със стихове от 135 от авторите, публикувани в „Кръстопът“;

(3) Виолета Кунева: Огън;


Бихме искали да насочим вниманието ви към още едно смислено „място“ в „мрежата“: блогът на Иван П. Петров. Днес предлагаме:

(4) “Времена“, и

(5) Орѝджис Фонтела: Говорѝ,


„тоест“ продължава да е едно от най-смислените „места“ в българската „мрежа“ и днес искаме да насочим вниманието и интереса ви към две публикации там:

(6) “Слуга на народа“ срещу пропагандата“ от Светла Енчева;

(7) “По буквите: „Урошевич, Гилбърт, Романишин и Лесив“ с автор Зорница Христова.


Докато продължаваме да ви препоръчваме да следите новото в „Литературни разговори“ (с Антония Апостолова), днес ви предлагаме да се върнем „назад“ и прочетете разговора с Чавдар Ценов

(8) „В четенето май сме се върнали във времената на „Многострадалната Геновева“
..


Припомняме, че можете да прочетете и целия бр. 11 на „Литературен вестник“ (с водещ редактор Емануил А. Видински)

Тази седмица насочваме вниманието ви към:

(9) Йоана Елми: „Войната на историите, войната за историята“ и

(10) Николай Терзийски и „Звезди под клепачите“ от Антония Апостолова.


Връщаме ви и към заниманията в „Лаборатория за световна литератураа“ – неформалната група към Софийски университет “Св. Климент Охридски”, която се заема с обхождането на световна библиотека по принципа на разноречието и неочевидните съседства, като днес предлагаме да изгледате:

(11) Димитър Божков: Бенямин и Улф – живот и смърт в смутни времена
.


От аудиоантологията „ГласНи“ днес ви предлагаме да си припомните

(12) стихотворението „Онова, което“ на Екатерина Йосифова, прочетено от самата нея.

(13) стихотворението „Обича да пътува“ от Марица Колчева, прочетено от самата нея.

(14) стихотворението „Важното нещо“ от Яна Пункина, прочетено от самата нея.

(15) „Голямата земя“ от Георги Рупчев.


  *Неделник“ е новата ни инициатива, която иска да ви предлага четива, аудио и видео, достатъчни да пътувате с часове в света на литературата, че и – занапред – за „цяла неделя“. Ще го правим като насочваме вниманието ви – чрез кратки описания и вградени в тях директни хиперлинкове – към „места в мрежата“ (списания, сайтове, блогове, влогове, подкасти, „канали“ в YouTube и т.н.), които последователно защитават вглеждането си в литературата като отговорна и смислена мисия; „места“, подкрепата и уважението си към които изразяваме и по този начин. Ще ви предлагаме и съдържание, насочено към по-неопитна и млада аудитория, „говорещо“ на по-близък за нея език, за да подкрепим и това усилие за приобщаване към книгата и четенето…

Коментарите са заключени.