Публикации в категория Вестник

Вест(ник) – рубриката за новини, мнения, обзори…

„Това е любовна поема“

   Предлагаме ви видеоклип по стихотворението „Това е любовна поема“ от предстоящата нова книга на Нинко Кирилов „Падане завинаги“:
Get the whole story »

„А това е любовна поема“ в „Хралупата“

   На 15 март Ви каним на „А това е любовна поема“ – пърформанс на Нинко Кирилов.
Get the whole story »

Програма на Школа за литература и хуманитаристика „Глоси“ за учебната 2021/2022 г.

Лого на школата
  Предлагаме ви рамковата програма за учебната 2021/2022 година на Школа за литература и хуманитаристика „Глоси“.
  Участниците (десет) ще бъдат подбрани с конкурс, който ще бъде обявен на 28 май 2021 г., а резултатите му ще бъдат обявени за 28 юни.
  Сред критериите за подбор ще бъдат както предоставените от участниците конкурсни творби, така и вече постигнати от тях резултати чрез публикациите в професионални литературни издания.

Get the whole story »

За конкурса на издателствата „Арс“ и Scribens за ръкопис на дебютна книга

   В съобщението, изпратено ни от организаторите и журито, четем:
  „В тазгодишното издание на конкурса за издаване на дебютни ръкописи на издателства „Арс“ и Scribens в раздел „Поезия“ се включиха 22-ама участника, а в раздел „Проза“ – деветима. Журито взе решение да не връчва голяма награда – безусловно предложение за сключване на договор за издаване – в нито един от разделите. Решението е продиктувано не от липсата на впечатлили ни ръкописи и автори, а от опита ни: липсват ръкописи, които са много близо до готовност за издаване и искаме да проверим характера на авторите, тяхната готовност да извървим заедно пътя до тяхната книга, за да бъде тя такава, че един ден да не се срещнат с желанието да я забравят. Вече се свързахме с четирима от авторите, за да им споделим решението си. В близките дни вероятно ще се свържем с още двама. На други ще предложим сътрудничество за публикация на отделни техни текстове в „Кръстопът“.

Обявени са номинираните за Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2020

  10 книги са в номинациите за Националната награда за поезия „Иван Николов“ през 2020 година.
  Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 г. от Издателство „Жанет 45“. Наградата е плакет, изработен от художника Христо Гочев, придружен от парична премия в размер на 5 000 лева. Първият неин носител е Христо Фотев, а сред лауреатите през годините са Елин Рахнев, Петър Чухов, Аксиния Михайлова, Иван Динков, Константин Павлов, Иван Теофилов, Иван Методиев, Екатерина Йосифова, Кристин Димитрова, Станка Пенчева, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Георги Господиновq Аксиния Михайлова, Валентин Дишев, Красимир Вардиев, Яна Букова и други значими имена в съвременната българска литература.
Get the whole story »

3’48“ смислен живот със „Земя и любов“ на Маргарита Серафимова

  Предлагаме ви прекрасното видео, създадено по стихове на Маргарита Серафимова от нейната книга „Земя и любов“ (издадена от Scribens) и прекрасните фотографии на Милен Нейков (той е автор на видеото, като чете и стиховете във филма), които са и част от тази удивителна и нетрадиционна книга:

Get the whole story »

Съботният поетичен павилион на „Пловдив чете“ и среща с „Времеубежище“


  Тази събота, 3 октомври, „Пловдив чете“ и Fluca – Австрийски културен павилион: открита сцена за изкуство и култура (ул. „Отец Паисий“ 38) – събират на едно място представянията на 7 изключителни книги с поезия, последвани от среща с Георги Господинов и „Времеубежище“ в лятното кино „Орфей“:
Get the whole story »

Продължава празникът на четящите и на пишещите хора „Пловдив чете“


  Официалното откриване на „Пловдив чете“ беше във вторник, 29 септември, от 19:30 часа на сцената на Античния театър в Пловдив, но събитията от програмата на фестивала започнаха още на 12-и, с „Младият Пловдив чете. Тази година „Пловдив чете“ включва повече от 30 писатели и 50 водещи български издатели и книгоразпространители, с над 40 събития – изложби, творчески работилници, срещи с писатели, 17 изложбени книжни шатри с рекорден брой участници. При откриването традиционно бяха връчени и две награди, които вече се ползват с изключителен престиж.
Get the whole story »

Аудиозапис от премиерата на „И други езици“ от Ренета Бакалова и закриване на София ГлосиФест – 2020/есен

  С премиерата на книгата „И други езици“ от Ренета Бакалова, състояла се пред публика в книжарница „Български композитор“ приключи програмата на International Sofia GlosiFest – autumn 2020 и фестивалът бе закрит. За да започне подготовката на пролетното му издание през 2021 г.
  Предлагаме ви да чуете поезията на Ренета Бакалова, четена по време на представянето от нея и Валентин Дишев (премиерата открива Левена Филчева Get the whole story »

София ГлосиФест – есен/2020, 10-а фестивална вечер

    Предлагаме Ви едно специално, фестивално издание на „Зоната“ (антология за съвременна българска поезия, том. 1).
Get the whole story »

„Хралупата“ – бутик за думи, образи и смисъл“ е номинирана за втори пореден път за Национална награда „Христо Г. Данов“

   Министерството на културата оповести номинациите за Националната награда „Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура. За втора поредна година „Хралупата“ – бутик за думи, образи и смисъл“ е номинирана в категорията „Представяне на българската книга“.
   Още по-радостно е това, че вестта на номинацията идва по време на организирания от „Хралупата“ („ЛитПрес“ и „Скрибенс – медийна група“), с подкрепата на програма „Солидарност в културата“ на Столична община и партньорстово с ArsMedia, Urbo, СБК, Singles, „Тетрадката“, „Кадър 25“, “Кръстопът“, DICTUM, сръбската платформа Argh и медии партньори в страни на участниците (83-ма участника от дузина и половина страни на 4 континента), фестивал София ГлосиФест – есен/2020: най-мащабното за годината – според броя на участващите страни и автори – събитие у нас, свързано с литературата.
   Номинацията идва и два дни преди публикуването на първата част от фестивалната антология, която ще представи както латиноамерикански автори у нас, така и български антори – в превод на испански – ще имат възможност да достигнат (чрез партньорите на фестивала по цял свят) до испаноезичната публика. До дни ще се появи и англоезичната секция на антологията. Самият фестивал пък ще бъде закрит на 29 септември, в деня на връчването на наградите, с премиерата на още една дългоочаквана книга от млад български автор – „И други езици“ от Ренета Бакалова.
Get the whole story »

123 – поезията

  Припомняме Ви нещо, което с много грижа и обич подредихме за Вас през април, в разгара на изолацията…

"Глория" - от Огнян Георгиев  След сборника 31: проза, драматургия и есеистика, днес Ви предлагаме една своеобразна антология с поезия, подбрана от съдържанието на eлектронното списание за литература „Кръстопът” за година VII (2015) – 72/84, година VIII (2016) – 85/96, година IX (2017) – бр. 97/100, като авторите (123) са подредени по азбучен ред на имената, а подредбата на публикациите (345) за всеки автор – „от по-ново към по-старо”…
Get the whole story »

Втори фестивал на българската книга – онлайн издание от 28 септември до 4 октомври 2020

Association Culturelle Bulgare en Belgique (Българска културна асоциация), организира за втори път Фестивал на българската книга. Форматът предвижда срещи и дискусии онлайн.

Програмата:
Get the whole story »

Четвърта вечер на София ГлосиФест: премиера на „Човек с бинокъл“ от Наталия Иванова

  Предлагаме ви документален видеозапис от четвъртата фестивална вечер на София ГлосиФест – 2020/есен / International Arts Fesival Sofia GlosiFest – 2020/autumn.
Get the whole story »

„Граница“ на Капка Касабова е номинирана за наградата „Ангелус“

  Полското издание на „Граница“ (Издателство Czarne), заедно с още шест важни книги на източноевропейски автори в превод на полски, е включена в краткия списък на престижната Централноевропейска литературна награда „Ангелус“ във Вроцлав. При предишното си издание наградата бе връчена на Георги Господинов и на преводачката на книгата на полски Магда Питлак за „Физика на тъгата“.
  Припомняме Ви разговора на Валентин Дишев с Капка Касабова за книгата:
Get the whole story »