Публикации в категория Вестник

Вест(ник) – рубриката за новини, мнения, обзори…

Неделник/10


Get the whole story »

CALLIPOESIS: СРЕЩА МЕЖДУ ПОЕЗИЯТА И КАЛИГРАФИЯТАCallipoesis е словоформа, която съчетава в себе си две изкуства на изящното писане; проект, зароден като мисъл у Лидия Кирилова още през 2018 г., който се оказва осъществима идея в следствие на случайна комуникация в социалните мрежи. Като организатор на проекта, нейните срещи с група поети и група калиграфи довеждат до първото му издание, което ще се проведе тази година. Get the whole story »

Неделник/8


Get the whole story »

Неделник/7


Get the whole story »

„Ела и ме спаси“ – точният баланс между документиране и разбиране

 Винаги е интересно да се види каква промяна претърпяват стила на писане и изказа на даден автор, когато след дългогодишен опит в журналистиката, избере да се занимава с художествена проза. Защото колкото и двете да се нуждаят от любопитство и вглеждане, толкова са и различни начините, по които се изгражда текста, така че да е убедителен. Често един такъв преход е рискован. Добрият журналист невинаги може да бъде и добър писател. Защото са нужни друг поглед и друга чувствителност. В този ред на мисли първата книга с разкази на журналистката Емилия Милчева “Ела и ме спаси” заслужава внимание. Заслужава го, защото е пример за добра художествена проза. Емилия Милчева си служи със своя журналистически опит само за да привнесе повече цвят, дълбочина, и да се пази от прекалена сантименталност, когато засяга наистина важни и сериозни теми. Но текстовете в никакъв случай не звучат като хладна хроника. Намерен е един внимателен баланс между документирането на болезнеността на всекидневния живот и човеколюбивото разбиране към героите, каквото само един писател може да даде. Get the whole story »

Брой 7/2022 на „Литературен вестник“ излиза от печат

В сряда излиза от печат бр. 7/2022, с водещ редактор Ани Бурова.
Get the whole story »

Неделник/2


Днес в „Неделник“* ви предлагаме
Get the whole story »

Неделник

  „Неделник“ е новата ни инициатива, която иска да ви предлага четива, аудио и видео, достатъчни да пътувате с часове в света на литературата, че и – занапред – за „цяла неделя“. Ще го правим като насочваме вниманието ви – чрез кратки описания и вградени в тях директни хиперлинкове – към „места в мрежата“ (списания, сайтове, блогове, влогове, подкасти, „канали“ в YouTube и т.н.), които последователно защитават вглеждането си в литературата като отговорна и смислена мисия; „места“, подкрепата и уважението си към които изразяваме и по този начин. Ще ви предлагаме и съдържание, насочено към по-неопитна и млада аудитория, „говорещо“ на по-близък за нея език, за да подкрепим и това усилие за приобщаване към книгата и четенето…

Днес ви предлагаме
Get the whole story »

„Драма пакт“ – Покана за драматургичен текст

Платформата „Драма пакт“, чиято цел е да развива, подпомага и продуцира нови форми и формати в съвременната драматургия, отправя покана за драматургични текстове на български eзик, които да бъдат преставени на поредица от колегиални четения. В своя публикация в социалните мрежи биват разяснени подробностите около поканата. Get the whole story »

Ежегоден конкурс на издателствата Ars и Scribens – резултати

  В свое съобщение издателствата Ars и Scribens обявиха резултатите от своя ежегоден конкурс за ръкописи на дебютна книга:
Get the whole story »

В очакване: „Червилото на кметицата“

  Очаквайте до средата на януари „Червилото на кметицата“ – едно забавно-сериозно пътуване чрез текст и рисунка в света на и чрез Симона Алекс. С логото на Издателство Scribens:
Get the whole story »

Цочо Бояджиев е новият лауреат на Националната награда за поезия „Иван Николов“

  Националната награда за поезия „Иван Николов” беше връчена днес (17 декември) на официална церемония в галерия „Кредо Бонум“ в София.
  Краткият списък на номинираните бе (по азбучен ред на имената):


Албена Тодорова – „Единайсетте сестри на юли“ (Издателство Жанет 45, 2021)
Димитър Ганев – „Все повече ми харесва да се разхождам сам“ (Издателство Жанет 45, 2021)
Кирил Василев – „Шествието“ (Издателство за поезия ДА, 2021)
Маламир Николов – „Въпрос на оцеляване“ (Скрибенс, 2021)
Никола Петров – „Не са чудовища“ (Издателство за поезия ДА, 2021)
Цочо Бояджиев – „Кухата сърцевина на живота“ (Издателство за поезия ДА, 2020)
Get the whole story »

Издателствата „АРС“ и Scribens обявяват ежегодния си конкурс за ръкописи на дебютна книга – поезия, проза и хуманитаристика

    В трите раздела на конкурса ще бъде присъдена до една награда от всяко от двете издателства – предложение за договор за издаване и последващо издаване на книгата..
    Издателствата си запазват правото да предложат и на други участници в конкурса договор за издаване.
    Участници в конкурса могат да бъдат автори, пишещи на български език, без ограничения във възрастта и местоживеенето им.
       В раздел „Поезия“ ръкописите трябва да съдържат до 56 текста (всеки не по-дълъг от 28 реда, до 53 знака във всеки. Ако ръкописът съдържа по-дълги текстове, молим Ви да редуцирате броя на текстовете, преизчислявайки ги според посочените лимити).
    В разделите „Проза“ (не „жанрова“) и „Хуманитаристика“ ръкописите трябва да са до 180 000 (сто и осемдесет хиляди) знака, изчислени чрез запис на ръкописа в .txt формат и проверка на „размера“ на файла в КВ (т.е. приблизително до 190 КВ в посочения формат).
Get the whole story »

Невена Митрополитска: Този роман започна от една травма от детството

  За днес, в 18:00, в главното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, е насрочена премиерата на новия роман на Невена Митрополитска – „По релсите“, който ще бъде представен от проф. д-р Амелия Личева. Събитието се организира от клуб „Писмена“ към библиотеката, с подкрепата на издателство „Жанет 45“. За утре (5 ноември) е насрочена и премиерата на романа в Пловдив: от 18.00 ч. във Винтидж кафе (ул. „Гладстон 15“, в Дома на културата „Борис Христов“).
  Предлагаме ви разговора на Ренета Бакалова с Невена Митрополитска, състоял се на 3 ноември:
Get the whole story »

„Това е любовна поема“

   Предлагаме ви видеоклип по стихотворението „Това е любовна поема“ от предстоящата нова книга на Нинко Кирилов „Падане завинаги“:
Get the whole story »