Публикации в категория Eлектронни книги от „АРС“ и Scribens

В тази категория са публикациите, чрез които можете да изтеглите електронни книги от издателствата „АРС“ и Scribens…

е-книга: „Полът: между хуманитарните, социалните и правните науки“

  Предлагаме ви още едно допълнение в колекцията ни от книги в „електронен формат” със свободен достъп, възможна благодарение на издателство Scribens – – „Полът: между хуманитарните, социалните и правните науки“.
„Разбирането за пола не е еднозначно. Изборът в този том темата да бъде представена през фигурата на между-то дава възможност за диалог: автори от различни изследователски полета и парадигми представят прочити на различни проблеми, свързани със смятания понякога за непреводим gender. Това, по думите на съставителите, „ветрило от перспективи“ – от въпроси за езика и дискурса през житейски разкази за социални и културни практики и политики на утвърждаване и кризи до проблеми на домашното насилие – е добре дошло със своето многогласие. Особен негов плюс е, че е дирижирано от млади колеги, чийто избор ни дава идея и за нови посоки на интерес в тази вече утвърдила се в хуманитарните и социалните науки проблематика.“, пише в рецензията си доц. д-р Добринка Парушева.
Get the whole story »

е-книга: „Етюди по експериментална хуманитаристика“

  Предлагаме ви още едно допълнение в колекцията ни от книги в „електронен формат” със свободен достъп, възможна благодарение на издателство Scribens – „Етюди по експериментална хуманитаристика“.

 „Сборникът „Етюди по експериментална хуманитаристка“ е съумял да се превърне в особено пространство. Пребиваването в него непосредствено ни връща към двойния смисъл, скрит в произхода на думата „експеримент”, а именно наблюдение, проверка, доказателство, но заедно с това изкусност, ловкост, магия. Този двоен смисъл от своя страна съответства на двойния залог на социалното изследване: от една страна диагностика на наличното, а от друга неговата трансформация и създаване наново, ре-инсцениране в рамките на миниатюрната текстуална арена.
  Лабораторията, в която сборникът ни пренася, вещо прави и двете и ни позволява да усетим какво всъщност има предвид Латур, когато твърди, че социалните науки са толкова важни, защото без тях няма да знаем какво е общото между нас, чрез какви връзки сме свързани, как можем да живеем в един общ свят и какъв вид свят сме готови да споделим. Мощта им е в това, че са зона на колективно инсцениране, стабилизиране и преразглеждане на подобни въпроси.
Get the whole story »

Е-книга: „Свръхизискване“ от Крис Енчев

  Предлагаме ви още едно допълнение в колекцията ни от книги в „електронен формат” със свободен достъп, възможна благодарение на „Кръстопът” и издателствата „Арс” и Scribens – „Свръхизискване“ от Крис Енчев.

  „Свръхизискване“ е нежна разходка в изоставени пространства. Взряност в най-малките движения на собственото неразпознаваемо съществуване. Отказ от всичко и борба до смърт със себе си за него. Четете тази книга насаме, на тихо, сещайте се за нея в най-тежките часове.“, казва за книгата Георги Гаврилов.
  Ако с натискане на левия бутон на „мишката” на компютъра Ви (или с докосване на екрана на телефона или таблета Ви) последвате вградения в тези думи хиперлинк, ще можете да визуализирате пълния текст на книгата на екрана на Вашето устройство (или изтеглите .pdf, от който да я прочетете и препрочитате).
Get the whole story »

Е-книга: „Опити за еволюция“ от Христо Мухтанов

    Предлагаме ви още едно допълнение в колекцията ни от книги в „електронен формат” със свободен достъп, възможна благодарение на „Кръстопът” и издателствата „Арс” и Scribens – „Опити за еволюция“ от Христо Мухтанов.
    „Да се разчетат белезите на трайното. Да се намерят опорите, които поддържат устоите. Да се осмислят и границите на личността, невидимите линии, отвъд които тя не може да съществува. Разпиляването е преживяно и преодоляно. Остава и последствията да се подредят. Започват да се търсят начините, способите за разчитане на следите, средствата за възприемане, за общуване с външното“, казва за един от циклите в книгата в рецензията си за нея Александър Христов.
    Ако с натискане на левия бутон на „мишката” на компютъра Ви (или с докосване на екрана на телефона или таблета Ви) последвате вградения в тези думи хиперлинк, ще можете да визуализирате пълния текст на книгата на екрана на Вашето устройство (или изтеглите .pdf, от който да я прочетете и препрочитате).
Get the whole story »

Е-книга: „Вкъщи всички вечерят отделно“ от Анна Лазарова

Корицата на книгата    Предлагаме ви още едно допълнение в колекцията ни от книги в „електронен формат” със свободен достъп, възможна благодарение на „Кръстопът” и издателствата „Арс” и Scribens – „Вкъщи всички вечерят отделно” от Анна Лазарова, чието издание в „книжно тяло”, след две допечатки, вече е с изчерпан тираж.
Анна Лазарова през обектива на Иван Кондев     Ако с натискане на левия бутон на „мишката” на компютъра Ви (или с докосване на екрана на телефона или таблета Ви) последвате вградения в тези думи хиперлинк, ще можете да визуализирате пълния текст на книгата на екрана на Вашето устройство (или изтеглите .pdf, от който да я прочетете и препрочитате).

Get the whole story »

Е-книга: „Зоната“ (антология за съвременна българска поезия, т.1)

Корицата на антологията    Предлагаме ви още едно допълнение в колекцията ни от книги в „електронен формат” със свободен достъп , възможна благодарение на „Кръстопът” и издателствата „Арс” и Scribens. Една книга, появила се като резултат от внимателното проследяване на развитието на изключително талантливи млади автори, повечето от които дебютирали именно тук – в електронното списание за литература „Кръстопът.
    Можете да се запознаете с част от творческите им биографии, да търсите и разчитате знаците по техния път, но е сигурно, че това, което ги обединява, е най-важното в питането за едно настояще и бъдеще – те търсят не имената си в литературата, а литературата в себе си.
     Ако с натискане на левия бутон на „мишката” на компютъра Ви (или с докосване на екрана на телефона или таблета Ви) последвате вградения в тези думи хиперлинк, ще можете да визуализирате пълния текст на книгата на екрана на Вашето устройство (или изтеглите .pdf, от който да я прочетете и препрочитате).
Get the whole story »

E-книга: „С – малка бяла книга за незаглъхващи перкусии“ (Левена Филчева/Валентин Дишев)

С - малка бяла книга за незаглъхващи перкусии (корица)   Предлагаме ви още едно допълнение в колекцията ни от книги в „електронен формат” със свободен достъп, възможна благодарение на „Кръстопът” и издателствата „Арс” и Scribens.
   През 2010-а година Илко Димитров написа за първото издание на тази книга: “Стряскащо увлекателна книга без фабула и без жанр. Ако има, все пак, думи – то те са само част от инструментариума за една много интензивна алхимия, която смесва метафизика и реалност, болезнена конкретика и несмутимо безвремие… В едно. Цяло. Текст, който барабани с пръсти по духовната ти кожа.”.
   Премиерата на второто, преработено издание на „С – малка бяла книга за незаглъхващи перкусии“ от Валентин Дишев и Левена Филчева се състоя на 27.02.2018 г. в „Хралупата – бутик за думи, образи и смисъл“. Книгата, обновена и преработена, бе публикувана от Издателство Scribens.
Get the whole story »

Диптихът „Деиксис“ на Валентин Дишев

Втората част от диптиха  Чрез хиперлинковете в тази публикация можете да изтеглите и слушате в удобно за Вас време аудиозапис на прочита на Валентин Дишев на първата част от диптиха „Деиксис“ – „Покрив (и други основания)“ („Жанет 45“, ноември 2017 г.), както и да изтеглите за лично ползване .pdf-файл с електронен вариант на втората книга от диптиха – „И го живея“ (Scribens, 2016 г.)
  „Езикът е откраднат и в един съвсем онтологичен смисъл… „Губят плътта си думите” – в света, в който говори вече не Деецът, а Потребителят, включително самата плът на думите бива погълната по някакъв начин… те се превръщат в чиста по-казност, нямат тяло, в чийто обем да отекне техния живот, за да можем да чуем тяхната смърт или възторга на тяхното раждане (и нашето, своето). Да намеря някакъв път към възможността думите да се върнат към тези тежащи значения, към това, че всяка дума е свят, конструира и преподрежда света около себе си… това се опитвам да направя: да си върнем плътта, да се сътворим, да бъдем“ – казва за тетралогията „Теургия“, която диптихът „Деиксис“ завършва, Валентин Дишев.
Get the whole story »

Е-книга: „Онова, което винаги ще е там” от Дияна Тончева

  Предлагаме ви електронен вариант на „Онова, което винаги ще е там” (ако „клик“-нете върху хиперлинка в заглавието с левия бутон на мишката, в зависимост от настройките на Вашия брааузър, книгата или ще се отвори като .pdf-файл или ще ви бъде предложено да си я „изтеглите“), книгата на Дияна Тончева, издадена през 2014 г. от издателство „Пик“.
Get the whole story »

Александър Лютов: „Котката на Шрьодингер”


Котката на Шрьодингер - корица  Предлагаме ви двадесет и първата от серията електронни варианти на книги, издадени от „АРС“ – „Котката на Шрьодингер” (2009 г.) от Александър Лютов. Можете да „свалите“ книгата свободно за индивидуално ползване (ако щракнете с левия клавиш на мишката тук – в зависимост от настройките на Вашия браузер – или ще се стартира „сваляне“ на файла и автоматичното му визуализиране, или ще имате възможност да го запишете, а след това да го визуализирате и четете чрез онзи .pdf reader, с който разполагате. Разбира се, можете да предпочетете и десния бутон на мишката, с възможностите, които ще Ви предложи).

Е-книга: „Маргьорит (и други регистри)“ от Валентин Дишев


  Предлагаме ви още един електронен вариант на книга, издадена от „АРС“ – „Маргьорит (и други регистри)“ от Валентин Дишев.

  Можете да „свалите“ книгата свободно за индивидуално ползване (ако щракнете с левия клавиш на мишката тук – в зависимост от настройките на Вашия браузер – или ще се стартира „сваляне“ на файла и автоматичното му визуализиране, или ще имате възможност да го запишете, а след това да го визуализирате и четете чрез онзи .pdf reader, с който разполагате. Разбира се, можете да предпочетете и десния бутон на мишката, с възможностите, които ще Ви предложи).

Е-книга: „Пейзаж с римски мост“ от Венцислав Стайков


Корицата на книгата
  Предлагаме ви осемнадесетата от серията електронни варианти на книги, издадени от „АРС“ – „Пейзаж с римски мост“ от Венцислав Стайков. Можете да „свалите“ книгата свободно за индивидуално ползване (ако щракнете с левия клавиш на мишката тук – в зависимост от настройките на Вашия браузер – или ще се стартира „сваляне“ на файла и автоматичното му визуализиране, или ще имате възможност да го запишете, а след това да го визуализирате и четете чрез онзи .pdf reader, с който разполагате. Разбира се, можете да предпочетете и десния бутон на мишката, с възможностите, които ще Ви предложи).

Е-книга: „Ос“ от Левена Филчева


Корицата на книгата  Предлагаме ви седемнадесетата от серията електронни варианти на книги, издадени от „АРС“ – „Ос“ от Левена Филчева. Можете да „свалите“ книгата свободно за индивидуално ползване (ако щракнете с левия клавиш на мишката тук – в зависимост от настройките на Вашия браузер – или ще се стартира „сваляне“ на файла и автоматичното му визуализиране, или ще имате възможност да го запишете, а след това да го визуализирате и четете чрез онзи .pdf reader, с който разполагате. Разбира се, можете да предпочетете и десния бутон на мишката, с възможностите, които ще Ви предложи).

Е-книга: „Жола и други несподелими тишини“ от Кирил Кирилов

Корицата на книгата
  Предлагаме ви шестнадесетата от серията електронни варианти на книги, издадени от „АРС“ – „Жола и други несподелими тишини“ от Кирил Кирилов. Можете да „свалите“ книгата свободно за индивидуално ползване (ако щракнете с левия клавиш на мишката тук – в зависимост от настройките на Вашия браузер – или ще се стартира „сваляне“ на файла и автоматичното му визуализиране, или ще имате възможност да го запишете, а след това да го визуализирате и четете чрез онзи .pdf reader, с който разполагате. Разбира се, можете да предпочетете и десния бутон на мишката, с възможностите, които ще Ви предложи).

Е-книга: „Юфка и нафора“ от Филип Кабакян

Корицата на книгата
  Предлагаме ви петнадесетата от серията електронни варианти на книги, издадени от „АРС“ – „Юфка и нафора“ от Филип Кабакян. Можете да „свалите“ книгата свободно за индивидуално ползване (ако щракнете с левия клавиш на мишката тук – в зависимост от настройките на Вашия браузер – или ще се стартира „сваляне“ на файла и автоматичното му визуализиране, или ще имате възможност да го запишете, а след това да го визуализирате и четете чрез онзи .pdf reader, с който разполагате. Разбира се, можете да предпочетете и десния бутон на мишката, с възможностите, които ще Ви предложи).