Запознайте се със сталкерите в „Зоната“

Публикувано от на август 10, 2017 в 9:17 pm.


Корицата на антологията  Зоната (том 1 на една концептуална антология за съвременна българска поезия) е в книжарниците от 50 дни. За оформлението на корицата на изданието на „АРС“ е използван акварел на Иван Гайдаров, а съставителството, редакцията и графичната среда са на Валентин Дишев.
  За книгата нейният съставител казва: „Тази антология иска да счупи сама себе си, за да остане. Да разгради предзададената форма, за да я осмисли и промени. Да замени „указателя за присъствие“ с разказ, „картата“ – с пътуване. Тя не е обичайният цветник, не е ваза, в която цветята са нахвърляни „за да има” (и да изговорят егото на съставителя… но това не е проблем на вазата): често несъвместими, тровещи се взаимно (невинно: нали са цветя) просто защото всяко иска да оцелее, да има бъдеще, или пък в борба на самомнение и еголюбие (но сякаш вече говоря не за цветята…). Антологията разчупва модела на „поименно” представяне, за да даде възможност чрез диалога на различните, чрез следването и сливането им не до неразличимост, а до хармоничен многоглас, чрез говорещата в това цялост, да се създаде свят, който да бъде зареден с потенциала на промяната. Промяна чрез общност в различието и изречено вслушване в другия. Което ражда дом. Общ, смислен, и уютен” `(авторите в антологията са и първия випуск на Школа за литература и хуманитаристика „Глоси“).

  Един от авторите в антологията – Александър Христов – писа за нея:
„Тук дълбаем в думите и думите ни раждат; раждат къщи, улици, градове, реки, море. Раждат зоната.
Тук градовете си приличат, ако не се вгледаш в техния живот.
Тук животите понякога са пътища, които се пресичат.
Тук домовете не са къщи, а спомени, спомени за светлината, която преминава през пространството, за нощта и за сутринта след нея.
Тук поемаме заедно от нощта на другия.
Тук вървиш и ти; тук понякога отказваш да бъдеш различен от човека, който навикът ти диктува да си, въпреки че, както знаеш, животът не свършва там, където живееш…
Нататък дълбаеш ти…”


Александър Христов   Александър Христов е роден през 1990 г. в гр. Елена. Завършил е „Българска филология“ (бакалавър) и „Литература и култура“ (магистърска степен) във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.
   Лауреат е на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2014 г. През 2016 г. е отличен за белетристика, а през 2017 г. получава втора награда за критика в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“. Носител е на наградата на Академичния съвет на ВТУ (2015 г.). Участва в научни конференции и сборници. Член е на литературно-дискусионен клуб „Емилиян Станев“. Има публикации в „Литературен вестник“, Liternet и др. Автор е на поетическата книга „Крайпътна обител“ (ДАР-РХ, 2017 г.).
  Александър Христов в „Кръстопът” и в DICTUM.


  Предлагаме ви разговор (на Валентин Дишев, от 23.06.2017 г.) с Анна Лазарова за „Зоната”:

Анна Лазарова  Анна Александрова Лазарова е родена на 30 ноември 1993 г. в град Велинград. Учи „Българска филология” в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Има публикации както в родния си град, така и в някои столични издания. Освен отличията на местно ниво, печели и голямата награда (издаване на стихосбирка) на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”, Шумен, 2015 година, както и на втора награда от XXXII Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” (Стара Загора – 2015 г.); носител е и на Национална литературна награда „Георги Черняков“ за 2015 г. в раздел „Поезия“, както и на Национална награда „На слънце време” за 2015 година (май, 2016 г.), награда и стипендия на Фондация „Блага Димитрова“ за принос за развитието на българската литература и култура (май, 2016 г.), специална награда за млад автор от Х Национален литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов“ (май, 2016 г.), награда за поет-студент в Националния литературен конкурс „Добромир Тонев“ (2016 г.), награда на Софийския университет „Студент на годината“ в раздел „Хуманитарни науки“ за 2017 г. и други…
  През март 2016 г. Университетско издателство „Епископ Константин Преславски“ издаде първата книга с поезия на Анна Лазарова – „Вкъщи всички вечерят отделно”, която бе отличена с награда в раздел „Поезия“ на конкурса за дебютна литература „Южна пролет“ (април, 2016 г.), както и с Годишната награда на Академия Liber за 2016 г. „За концептуален поетичен дебют в книга“. От декември 2015 г. е редактор в „Кръстопът”.
    Анна Лазарова в „Кръстопът” и в DICTUM.

Анна-Александра   Анна-Александра (Светославова Кацарова) e родена през 1990 година в град София.
  Завършва НГДЕК „Константин Кирил Философ“ с профил „Философия и култура”, а след това специалност „История и теория на културата“ в СУ „Свети Климент Охридски”.
  Организира и участва в множество изложби и фотографски проекти като куратор, съавтор и модел…
   Анна Александра в „Кръстопът”.

  Антонина Георгиева e родена през 1991 година в София. Средното си образование получава в 35-то СОУ „Добри Войников” с изучаване на немски език.antonina (1 of 1)
  Завършва специалност „Графика и илюстрация“ във факултета Изящни изкуства към Нов Български Университет.
  Участва в редица изложби и конкурси. Сред тях са 20-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата (Габрово), Хартиен Арт Фест в рамките на Нощ на музеите 2013 (София), 4-то Международно биенале „Изкуството на Миниатюрата” (Русе), Втори Международен форум „Малки графични форми” (София), Фюжън Арт Фест и други. През 2015 година печели трета награда в 32-рия Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ в Стара Загора. Лауреат е на Национална награда „На слънце време“ за 2016 година.Вангел Имреоров
Антонина Георгиева в „Кръстопът” и в DICTUM.

  Вангел Имреоров е роден на 22.02.1988 година.
   Завършил е Езикова гимназия „Пловдив“ и бакалавърска програма „Дигитални медии“ в английския университет Брадфорд.
   Работи в сферата на телекомуникациите.
  След осем години в Англия се завръща в България през 2017 година. Същата година „Жанет 45“ издаде дебютната му стихосбирка „Напускане на спомена”. Вангел Имреоров в „Кръстопът”.Виолета Кунева

  Виолета Кунева е родена и живее в София.
  Завършила е немско езиково училище и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Занимава се с право.
  Има публикации в онлайн издания за литература.

  Виолета Кунева в „Кръстопът”.

Георги Гаврилов   Георги Гаврилов е роден на 15 юни 1991 г. в София. Учил е английски, френски и унгарски. През 2014 г. успешно защитава бакалавърската си теза (по „Физика“) в СУ „Св. Климент Охридски”, а след това следва магистратура по „Физика на Ядрото и Елементарните Частици”. Участва на редица международни конференции в страната и чужбина, където изнася доклади и представя нови резултати, обогатяващи фундаменталните знания за структурата на радиоизотопите. Взема участие в експерименти и семинари на територията на различни страни. Работи в Института за Ядрени Изследвания и Ядрена Енергетика (ИЯИЯЕ) към БАН.
   Автор е на три стихосбирки, една книга с поетични импресии по картини на Валентин Дишев и множество публикации и критически текстове в периодичния печат – Електронното списание за литература „Кръстопът”, „Литературен вестник”, в. „24 часа”, списанията „Щастие”, „Море”, „Страница”, „Глоси” и др.
   Стихове на Георги Гаврилов са преведени на турски (от Ахмет Емин Атасой за списание Bahar Berfin, юли 2016) и на испански (от Наталия Иванова) за двуезичния електронен сборник с 12 български автори под 35-годишна възраст Jamás olvidados / Hикога забравени (Vallejo&Co, 2017).

Книги:
„Корабен дневник на книжната лодка” (ИК „Знаци”, 2015)
„Пиета” (ИК „Знаци”, 2016)
„Екфразис” (Scribens, 2016)

Награди:
• Национален конкурс за поезия „Море” 2014 (Бургас) – Голяма награда – издаване на стихосбирка („Корабен дневник на книжната лодка”);
• Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” 2014 (Стара Загора) – второ място;
• Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев” (Шумен) 2015 – второ място;
• Национален литературен конкурс за студентско творчество „Георги Черняков“ 2015 – второ място;
• „Бронзов Пегас” (голямата награда) на конкурса за дебютна литература „Южна пролет“, 2016 г (за „Корабен дневник на книжната лодка”);
• Специална награда на Сдружението на Българските Писатели на Националния конкурс за поезия „Христо Фотев”, 2016г (за „Корабен дневник на книжната лодка”);
• Номинация за литературна награда „Перото” (категория дебют), 2016 г.;
• Национален конкурс за поезия „Добромир Тонев”, 2016 – второ място;
Годишната награда на Академия Liber за книга с поезия за 2015 г. в раздел „Концептуален поетичен дебют“ (2016 г.).

Георги Гаврилов в „Кръстопът” и в DICTUM.

Елена Ташева  Елена Ташева е родена на 8 юли 1993 г. в Пазарджик. Завършила е „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, а в момента пише магистърската си теза към програмата „Литература, кино и визуална култура“ в същия университет.
  Има публикации в регионални и столични издания, а през 2016 г. е сред отличените в направление „Поезия“ ХХХIX Национален студентски конкурс „Боян Пенев“, удостоена е с втора награда в Националния литературен конкурс за студенти „Георги Черняков“, а през 2017 г. – с Голямата награда в националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ .
В момента подготвя първата си стихосбирка.

Елена Ташева в „Кръстопът”.

Кристина Радославова   Кристина Кунева е родена в гр. Стара Загора през 1989 г. Завършва гимназия в гр. Провадия и Икономически университет – Варна, специалност МИО. Професионално се развива в сферата на маркетинга и организирането на събития.
    Съосновател е на Литературен клуб към ИУ-Варна, а по-късно става част от екипа на портала за изкуство „Литературни бесилки”. Член е на движение „Световни поети”, Чили. Творбите ѝ са превеждани на английски език от писателя и преводач Даниел Томас, а на испански е представена в електронно университетско издание за литература, гр. Саламанка, Испания от Виолета Бончева – носител на наградата „Николай Лилиев“. Има отличия от различни поетични конкурси, сред които „Бог е любов” (МОН). Носител е на първа и втора награда в две поредни издания на националния конкурс “Цончо Родев” за исторически разказ. Нейни творби са публикувани в литературен сборник „Пробуждане” („Наука и икономика” – Варна, 2011), както и в антология „Литературни бесилки” („Сиела”, 2014) и в „Зоната“ – т. 1 на антология за съвременна българска поезия (2017, „АРС“). Преводи на нейни текстове участват в украинско-българска антология на европейския верлибър „Волен вятър“ (изд. „Майдан“, 2017), както и в антология на полско-българската поезия „Разговори с приятели“ (Библиотека „Темат“, Бидгошч, 2016).

Кристина Кунева в „Кръстопът”.

Наталия Иванова  Наталия Иванова е родена през 1992 година в град София. Завършва гимназията с преподаване на испански език „Сесар Вайехо”. Бакалавър по журналистика (СУ „Св.Климент Охридски”). Участва в медийни (онлайн издания, телевизия и радио) експерименти с цел представяне на изкуство и културни алтернативи.
  Автор е на блекаут поезия и участник във фестивала „София диша” през 2013 година. Отличена е с трета награда в конкурса за кратка проза на онлайн списанията eRunsMagazine и Liternet през 2014 година, както и в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ през 2016 година. Лауреат е на Националната награда „На слънце време“ (за впечатляващ дебют в поезията на автор, неиздал първа книга) за 2016 година.
   Стихове на Наталия Иванова са включени в двуезичната антология за съвременна българска поезия Jamás olvidados / Hикога забравени и в „Зоната“ – т. 1 на антология за съвременна българска поезия (2017, „АРС“).

Наталия Иванова в „Кръстопът” и в DICTUM.

13466439_10206651508627347_3393978941217897208_n   Росен Григоров е роден на 24 юни 1992 година в гр. Русе, където завършва Английската гимназия. Изучава специалността „Право“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
   През 2016 година е отличен на XXXIII Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, Стара Загора. Негови произведения са публикувани в „Кръстопът” и в „Литературен вестник”.

     Росен Григоров в „Кръстопът”.

Теа Монева  Теа Петрова Монева е родена на 18.04.1994 г. в гр. Варна. Завършва Първа езикова гимназия в родния си град. Говори английски, немски и руски. Пише поезия и проза. През 2012 печели „Bayern-Wettbewerb“ (състезание на Баварскoтo държавнo министерство на образованието и културата) със стихотворението „Schöpfer in der Nacht“ („Творците в нощта“) и визита на гр. Мюнхен. Носител е на втора награда в конкурса „Магията любов 2015“, трето място в конкурса „Мир 2015“, номинация в „Любовта на края на кабела 2015“, трето място на варненския конкурс „Диря в морето 2016“, отличена е и на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ през 2016 година. През 2015 г. започва да чете свои стихове на представяния в Литературното бюро на Мюнхен. Има публикации в сп. „Пламък“, „LiterNet“ и “CampusZeitung der LMU”. В момента следва Фармация в Лудвиг-Максимилиан университет, Мюнхен, Германия.

Теа Монева в „Кръстопът”.

Теодора Лалова

   Теодора Лалова е родена през 1992 г. в гр. Варна. Възпитаничка е на НГДЕК „Константин Кирил Философ”. Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски”. Продължава следването си в Katholieke Universiteit Leuven, Белгия, с магистратура по международно и европейско право.
   През 2016 г. е удостоена с Голямата награда за поезия на Десетия национален литературен конкурс на фондация „Св. Климент Охридски“, както и с втора награда в XXXIII издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. Лауреат е на Националната награда „На слънце време“ (за впечатляващ дебют в поезията на автор, неиздал първа книга) и неин носител за 2016 година.
   Текстове на Теодора Лалова са публикувани в „Литературен вестник”, „Кръстопът”, „Литернет” и др. Един от авторите е на „Зоната“ – т. 1 на антология за съвременна българска поезия, (2017, „АРС“).

Теодора Лалова в „Кръстопът”.

Теодора Тотева  Теодора Тотева завършва “Журналистика”, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Магистър е и по програма „Продуцентство, телевизия и финанси“. Работила е в отдел „Култура“ на сп. “Черно и Бяло” и вестник “24 часа”, както Нова ТВ.
  Прави своя дебют като автор с разказ, публикуван в общ сборник от “Курса по творческо писане, проведен от авторите на „Сиела”. Към края на 2014 г. бе публикувана и първата ѝ книга – „Голи стихове” (“Сиела”).

Теодора Тотева в „Кръстопът”.

Христо Мухтанов   Христо Мухтанов е роден на на 10 септември 1991 в Лясковец, където и израства. Завършва Природоматематическа гимназия „Васил Друмев“ – Велико Търново, където за пръв път написва свои стихотворения и участва в литературни четения. Живее в София от 2010. Има бакалавърска степен по „Макроикономика“ от УНСС, както и магистърска степен по „Финанси“ от същия университет..
    През 2014 и 2015 бива отличен от журито на конкурса „Веселин Ханчев“, апрез 2016 г. е след отличените и в конкурса „Боян Пенев“.
     През март 2017 г. „АРС“ издаде дeбютната книга с поезия на Христо Мухтанов „Опити за еволюция”, отличена на 21 04.2017 г. с награда в 45-ото издание на конкурса „Южна пролет“. Негови стихове са публикувани и в „Зоната“ – т. 1 на антология за съвременна българска поезия, (2017, „АРС“).

Христо Мухтанов в „Кръстопът” и в DICTUM.

  Освен в (и чрез) „Български книжици”, антологията можете да закупите и с мейл, изпратен на arsmedia@mail.bg, съдържащ името и фамилията Ви, офисът на „Еконт“, в който ще Ви е удобно да получите книгата с наложен платеж (без да заплащате доставката), както и телефонен номер, изискван от куриерите, за да Ви уведомят за пристигналата пратка.

Коментарите са заключени.