„Разследването“ от Хуан Хосе Саер

Публикувано от на октомври 3, 2018 в 6:52 pm.


Корицата на книгата  Най-новото издание на издателство „Панорама“ при СПБ – романът „Разследването“ на аржентинския писател Хуан Хосе Саер, в превод на Венцеслав Николов и под редакцията на Лиляна Табакова, е вече по книжарниците.
   Критици определят структурата на „Разследването“ като лабиринт, в който вървят успоредно две сюжетни линии. Едната, криминалната, протича в Париж. Сериен убиец отнема зверски живота на трийсетина старици. В другата трима приятели разследват в Аржентина авторството на роман за Троянската война, написан вероятно от техен починал близък. Не става ясно обаче нито кой е авторът на романа, нито кой е извършителят на парижките убийства, за които приятелите имат различни версии. А върху вътъка на повествованието се наплитат философски разсъждения, исторически реминисценции, психологически експерименти, онирични видения и препратки към други романи на аржентинския писател.
   Хуан Хосе Саер е роден е през 1937 г. в Серодино, градче в аржентинската провинция Санта Фе, в семейството на сирийски емигранти. Сравнително рано прописва и започва да публикува, но едва през 80-те години добива истинска известност както в родината си, така и в Европа. През 1987 г. получава престижната литературна награда „Надал“. По това време вече живее в Париж, където се установява през 1968 г. Автор е на 12 романа, сред които и „Разследването“, публикуван през 1994 г., на много разкази, стихотворения и есета. Умира във френската столица през 2005 г. Смятан е за един от най-значимите аржентински писатели от близкото минало, сравняван с Джойс и Фокнър.

  Книгата може да бъде закупена в „Български книжици” и „Петър Берон”, а скоро и в други добри книжарници.

Коментарите са заключени.