На 23 септември от печат с логото на „Колибри“ ще излязат книгите „Писателят призрак“ на Филип Рот и „Нощна буря“ на Юхан Теорин

Публикувано от на септември 19, 2015 в 8:30 am.

unnamed  На 23 септември тази година с логото на издателство „Колибри“  излиза романът на Филип Рот „Писателят призрак“ в превод на Невяна Андреева. Романът е сред първите книги на Рот, издадена 1979 година. Още от самото начало тя бива приета много добре и дори през 1980 е сред номинациите за наградата „Пулицър“. В нея Рот спира вниманието върху проблема за напрегнатата свързаност между живота и литературата, между измислицата и истинността, вплитайки ги в един изтънчено написан трилър. По страниците на „Писателят призрак“ могат да се открият препратки към книгите на някои от най-големите писатели, което само по себе си прави още по-ярка концепцията за статута на литературата спрямо реалността. Историята проследява срещата на младия начинаещ писател Нейтън Цукерман с неговия идол и появата на мистериозната Ейми. Среща, която носи много повече от очакваното.
  Филип Рот е американски писател, роден през 1933 година. Един от най-награждаваните съвременни автори, той получава „Пулицър“ през 1998 г. за „Американски пасторал“, Американската литературна награда през 1960 г. за „Сбогом, Кълъмбъс“ и през 1995 г. за „Театър Сабат“.

  На същата дата излиза и вторият роман от трилогията на Юхан Теорин за остров Йоланд – „Нощна Буря“ в превод от Светла Стоилова. Историята се завърта около буря, която се разразява на острова, носи със себе си сняг и мъгли, и е толкова безпощадна, че е препоръчително хората да не излизат. Но това е само началото – нататък Теорин заплита сюжета около мистериозна ферма, построена с дървения материал от кораб, унищожен от тази буря. Новите й собственици са мъж и жена с две деца, които, въпреки плашещите истории за мястото, решават да обърнат гръб на слуховете. Но дали те са само суеверие, или опасност има… Въпреки на пръв поглед познатата формула, „Нощна буря“ обещава вълнуващо преживяване на своите читатели.
  Юхан Теорин е роден през 1963 година в Гьотеборг, Швеция. Неговият дебют е през 2007 година с романа „В смутните часове по здрач”, удостоен с наградата на Шведската академия на криминалните автори за литературен дебют. Така Теорин се нарежда сред най-търсените и ценени автори на криминална литература в родната си страна. Споделя, че първите му три романа (трилогията за остров Йоланд) се развиват през есента, зимата и пролетта, а неговата цел е да напише роман за всеки един сезон, защото времето и настроението символно засягат историята.

Коментарите са заключени.