Изложба „Реликви от наследството на Никола Вапцаров” в Пловдив

Публикувано от на март 1, 2009 в 11:27 am.

Вапцаров

      С изложбата, подготвена от музей “Никола Вапцаров” – София, Национален литературен музей и Регионален исторически музей – Пловдив, се откриват националните чествания, посветени на 100-годишнината от рождението на Никола Вапцаров. Изложбата представя само оригинали от Вапцаровото наследство, сред които са най-ценните ръкописни тетрадки и бележници на поета, художествени произведения от фондовете на музея, снимки, както и знакови документи и вещи от автентичната битова експозиция на музея на ул. “А. Кънчев” № 37 в София.
      Някои от уникалните експонати се показват за първи път пред широката публика. Такива са така наречената “Сива тетрадка” (със стихотворения, които влизат в “Моторни песни”), “Синята тетрадка”, в която са запазени заглавията на 8 творби, създадени от поета, 4 от чиито оригинали не са намерени досега, тетрадката “Сампа”, в която поетът записва за последен път в затвора преди разстрела си 7 свои творби, в т.ч. “Прощално” и “Предсмъртно”, “Кафявата тетрадка” с шедьовъра “История”, “Синята морска тетрадка” с пътеписите на поета от времето, когато е курсант в Морското машинно училище – Варна, “Вторият бележник” със стихотворението “Илинден”…
      Още за експозицията (чрез слайдшоу и интервю на Кирил Кирилов с Катя Зографова – главен уредник на музея „Никола Вапцаров“):      Изложбата е експонирана в зала “Съединение” на РИМ – Пловдив, пл. Съединение № 1 и може да бъде посетена до 22.03.2009 г. включително.

1 коментар за “Изложба „Реликви от наследството на Никола Вапцаров” в Пловдив”