Премиера на „Dejà vu Hug“ от Иглика Дионисиева

Публикувано от на юни 2, 2015 в 12:01 am.


Корицата на книгата  За сряда (3 юни), от 19 ч. в “Ателието” (София, ул. “Цар Самуил” № 50), е насрочена премиерата на издадената от Scalino книга с поезия на Иглика Дионисиева „Dejà vu Hug“ (оформлението на корицата е на Ивз Андонова). Книгата ще представи Светлана Дичева, музикалната картина на събитието ще рисува с цигулката си Константин Кучев.
  Валентин Дишев за книгата: „Още не съм бяла / трябва да мина / през воденичните камъни“ – това стихотворение от книгата на Иглика Дионисиева Déjà vu Hug сякаш може да се използва за ключ, който отключва множество възможности за разказване точно на тази книга, точно на този автор.
  Déjà vu Hug съдържа в себе си множество от енергиите на различните търсения на настояващата за собствената си промяна българска поезия от последните 25 години. Появата на (имената и посвещенията на) Иван Методиев, Иван Цанев и Йордан Ефтимов не само не са случайни, не са само символичен поклон пред автори и традиции – те очертават част от границите на културната памет на автора, напомнят за това, че историята му е обемна и грижливо отглеждана. Дълго. Метафората за кафявото зрънце (и нейният трагически потенциал, зададен – обаче – и през оптиката на ироническата дистанция) е приложима и към самата поетика на книгата – в повечето случаи пестелива, предполагаща способност на четящия поглед да надзърта отвъд границите на достъпното видимо; но тя е и заявено ясно разбиране както за границите на езика, така и за енергиите на неговото „отвъд“. Има книги, в които „бялото“ е избор – напълно осъзнат, с ясно разбиране както за цената, която трябва да се плати, така и за невъзможността на романтичната представа за безболезненост на пътя към него; и които – точно заради своята способност да удържат двойнствеността на битието като опит за неговото споделяне – остават. За да напомнят – отново и отново – изяществото на лаконично преглътнатия трагизъм в избора на пишещия: „Топката / от гърлото ми – / на коледната елха“.“

Иглика Дионисиева в „Кръстопът”.

(Книгата е реализирана и с подкрепата на Община Челопеч…)

2 коментара за “Премиера на „Dejà vu Hug“ от Иглика Дионисиева”