АЛТЕРА ФОРУМ’2009

Публикувано от на март 12, 2009 в 12:55 pm.

алтера - лого

      Издателство „Алтера” организира първия от поредица литературни форуми – „АЛТЕРА ФОРУМ’ 2009“, целящ да привлече повече внимание върху въпросите на литературата, четенето и книгоиздаването.
      В рамките на няколко дискусии – за литературната и културна периодика, както и с кръгла маса със заглавие „Издателство в криза” (този дебат се реализира с домакинството на Българската национална телевизия), форумът ще се обърне към актуалната ситуация в сектора на независимото публикуване и ще обсъжда бъдещето на вестниците и списанията за култура и изкуство.
      Програмата на първия форум има определен американски акцент, с основни гости – Деклан Спринг, вицепрезидентът на нюйоркското издателство New Directions и Майкъл Барън, редактор. New Directions съществува от 1936 г., известно е с автори като У. Сароян, Е. Паунд, Ф.С. Фитцджералд, както и с първите издания на Тенеси Уйлямс и първите публикации в Америка на автори като Набоков, Кафка, Джойс…
      Втори американски акцент в програмата е участието на писателя Форест Гандър – един от дискутираните съвременни автори на САЩ, поет и прозаик, който активно се занимава и с преводи.
      Форумът предлага на българската литературна публика и още една възможност – по покана на „Алтера“ в София ще гостува руският писател Михаил Шишкин . Той е носител на трите най-престижни награди за съвременен руски роман (руският „Букър”, „Национален бестселър” и „Голямата книга”). На български е издаден романът на Шишкин „Венерини коси”.


Програмата на „АЛТЕРА ФОРУМ’ 2009“:

14 март (събота)

Представяне на нюйоркското издателсво New Directions
С участието на Деклан Спринг и Майкъл Барън
16:00 – 18:00 ч.
Водещи: Калина Гарелова и Благовест Златанов
Място на провеждане: Червената къща (ул. „Любен Каравелов“ № 15)


Четене на Форест Гандър
21:00 – 22:30 ч.
С актьорите Елена Димитрова и Пенко Господинов
Място: Червената къща

16 март (понеделник)

Четене на Михаил Шишкин
19:30 – 21:00 ч.
Място: арт център „Алтера” (сградата на Интерпред, бул. „Драган Цанков” 36)

Като част от форума на 15 и 16 март (съответно във Велинград и конферентната зала на БНТ) ще се проведат срещата „Културна периодика и арт издания“ и дискусията „Издателство в криза”.

3 коментара за “АЛТЕРА ФОРУМ’2009”