С Деян Енев за „Ключове” – новата книга с проза на Йорданка Белева

Публикувано от на декември 12, 2015 в 2:38 pm.


Корицата на книгата - неин автор е Иво Рафаилов  За новата книга с проза на Йорданка Белева – „Ключове” (Издателство „Пергамент“, ноември 2015 г., автор на корицата е Иво Рафаилов) – нейният редактор Деян Енев казва: „Разказите от тази тъничка книжка, много точно озаглавена „Ключове“, са като опъната тетива точно в мига, преди да бъде изстреляна стрелата. Бъдете нащрек през цялото време, докато ги четете.
  Защото разказите от книгата разглобяват и после сглобяват света около вас по начин, който досега не ви е бил познат. Така те разглобяват и после сглобяват наново и вашите представи за възможностите на писането.
   Йорданка Белева е от твърде малобройната група на писателите-откриватели – на нов език, на нови изразни средства, на нова поетика.
   И накрая – тези разкази са побрали в себе си толкова искряща поезия, колкото само прозата на роден поет може да побере.
   „Ключове“ е сред книгите, към които човек се връща отново и отново. На такива книги в едни по-стари времена казвахме любими книги.”

  Предлагаме ви разговор за книгата (на Валентин Дишев, от 18 ноември 2015 г.) с Деян Енев:

(първа публикация – в електронното мултимедийно списание за литература DICTUM – най-богатият публичен, достъпен за свободно ползване, български архив с разговори и гласове на автори, преводачи, издатели, наблюдатели на литературния процес…)

Коментарите са заключени.