Днес започва Литературният фестивал „Пловдив чете”

Публикувано от на юни 12, 2017 в 8:36 am.

Логото
  Литературният фестивал „Пловдив чете” започва днес. За 15-ти пореден път 40 български издателства ще предложат най-новите и най-добрите си заглавия в Алея на книгата – Пловдив. 14 шатри на площад „Централен“, Ви очакват да станете част от пулса на литературата.
  Публиката ще може да се включи в срещи с талантливи поети и писатели, преводачи, художници, редактори, музиканти, актьори. Международни гости на Фестивала ще бъдат Радомир Андрич и Йеремия Лазаревич (Сърбия), Макис Цитас (Гърция), Хасан Еркек (Турция). Специален гост на „Пловдив чете” е световноизвестният мим Герасим Дишлиев-Геро.
  Всяко издателство е избрало да представи себе си чрез автори и книги, издадени през последната година, сред които са Александър Секулов, Антон Стайков, Георги Господинов, Здравка Евтимова, Емил Андреев, Емил Кало, Оля Стоянова, Милен Русков, Михаил Вешим, до които ще могат да се докоснат пловдивчани и гости на града в дните на Пловдив чете. Отделен фокус са вечерите, посветени поезията, с участието на Валентин Дишев, Владимир Левчев, Георги Гаврилов, Димана Йорданова, Ина Иванова, Йорданка Белева, Тома Марков, Петър Краевски, Петър Чухов и др.
  Литературната програма на „Пловдив чете“ започва на 12 юни 2017 година. Официалното откриване ще стартира с приветствено слово от Министъра на културата Боил Банов (на 13 юни, от 19:30 часа на Античния театър). Ще бъдат връчени престижните награди „Орфеев венец“, както и „Златна четка“ – за най-добро художествено оформление на книга.
   В рамките на литературния фестивал „Пловдив чете“ Министерството на културата и Община Пловдив ще връчат тазгодишните национални годишни награди „Христо Г. Данов“ в 9 категории (можете да изтеглите на файл заявените кандидатури). В самото начало на Фестивала Община Пловдив ще обяви деветото издание на своята Програма за финансиране книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания.
  Можете да изтеглите на файл пълната програма на фестивала или да следите за актуалните събития на фестивалната страница.
  За поредна година партньори на Литературния фестивал Пловдив чете са: Министерство на културата на Република България, Община Пловдив и Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“, а домакин е Издателство Жанет 45.

Коментарите са заключени.