„Школа за литература и хуманитаристика „Глоси” стартира интензивен летен онлайн курс

Публикувано от на юли 4, 2017 в 7:44 pm.


Лого на школата    Остават малко повече от два дни до крайния срок за записване (12:00 на 07.07.2017 г., петък) в това, което организаторите никога не наричат – освен в поканата – „курс”, макар да предполага и „усвояване на знание”, и лекции, и практически „задачи”. Тяхната покана изглежда така:

    „Ако искате да откриете за себе си нови възможности и светове във и чрез поезията, ако сте готови да отделяте поне 10 часа седмично за интензивна, смислена и осмисляща работа по развитието на погледа си към и във поетическото, ако наистина сте готови да срещнете желанието с необходимото усилие за развитие:

запишете се в интензивния приравнителен летен онлайн курс на „Школа за литература и хуманитаристика „Глоси“.

   Пишете за подробности на адрес ecole_de_lsh@abv.bg (ще Ви предоставим повече информация за условията за записване в курса, който ще продължи от 10 юли до 10 октомври; лекторите, които ще имате възможност да чуете на аудиозаписи, начините да поработите върху тези лекции, върху текстове за осмисляне, задачи…)

     Ако искате да се присъедините наесен към „отбора“ на сталкерите в „Зоната” (първия том на една концептуална антология за съвременна българска поезия), като наистина поработите през лятото за тази възможност, да поработите за себе си – пишете ни…

    Школата не опитва да учи някого „как се пише”, а да насочва разбиращия поглед (и му помага да живее това разбиране) към нови пространства за споделено осмисляне на поезията и човешкото, в които литературата и хуманитаристиката дишат заедно. Макар да предлага и много „практически” задачи, тя не търси възпроизвеждането и „приучаването” на някого към определена „нормативност”, а подкрепя избора за движението на всекиго по неговия път към свободата – творческа и човешка (което е едно. Важна част от Едното)”.

    Според разяснението, „приравнителен” в случая не означава, че се заявява някому, че трябва да „догонва” някого. Идеята е преминалите през това интензивно лятно преживяване и усилие да имат в себе си и за себе си памет за „общо преживяно споделено знание” с тези, които вече бяха заедно през първия редовен семестър на Школата, споделили преживяването да слушат лекции, работят и общуват с Аксиния Михайлова, Валентин Дишев, Георги Господинов, проф. Георги Каприев, проф. Евгения Панчева и Марин Бодаков, пътували по „пътя на книгата” с Иван Ланджев, Георги Гаврилов, Левена Филчева, Христо Мухтанов (с техните разкази за конкретни книги, които търсят общото в индивидуалното търсене и изживяване), да могат да споделят един „език” (в пъстра палитра от „наречия”) и се разбират с прекрасните автори, които могат да бъдат прочетени в „Зоната” (първия том на една концептуална антология за съвременна българска поезия), за да имат възможността – ако поискат – от 15 октомври да станат част от тези, които ще продължат пътуването си във втория семестър на Школата, в една от двете нейни форми: присъствената – в София, или „дистанционната” онлайн-форма.
    Школата, „която не предлага „възможност за реализация”, а вече е такава (и това „вече” не означава само, че четирима от участниците в нейния първи семестър вече имат издателски договори, а всички имат още една – или своята първа – публикация „на хартия”. Това „вече” е в друго, посоченото е само частица. Можете да го усетите, разберете, преживеете – твърдят организаторите – ако го поискате и си го позволите, ако си позволите промяната …)”.

Коментарите са заключени.