„Хиляда плоскости: капитализъм и шизофрения – 2“

Публикувано от на октомври 28, 2009 в 11:55 pm.

Една възможна корица      Жил Дельоз, Феликс Гатари, „Хиляда плоскости: капитализъм и шизофрения – 2″, превод от френски Антоанета Колева, ИК „КХ – критика и хуманизъм“, София, 2009 г. ,740 с., 33 лева.
      След „Анти-Едип: капитализъм и шизофрения“, издателството и преводачът направиха онова, в което мнозина се съмняваха: че е възможно и на български език да се появи и дяволски трудната и хилядолистна втора част на труда, превърнал Дельоз и Гатари в „емблеми“ не на самоназовалото се, а на принадлежащото на потоците, които го носят, постмодерно мислене. Музика и геология, психоанализа и спомени на магьосници, политика и глутница Вълци, лингвистика и номади, ризомни коренища и теории на множествата… – не би трябвало да си вярвате, че се „занимавате“ с литература и/или хуманитаристика днес, ако не сте преминали през тази книга, в чиито лабиринти могат да ви поразят озаренията на свръхрисковото обезпокояване. На всичко отгоре няма два еднакви екземпляра – издателят се е погрижил всеки да получи книга с чиста, бяла корица и ръчни печати, които може да постави сам и свободен, превръщайки я в уникат, благодарение на невероятното съпричастие на художника Яна Левиева…

По текст от публикация в Литературен вестник

Предлагаме ви да чуете разгавора на Валентин Дишев с Антоанета Колева, излъчен на 27.10.2009 г. от „Второ студио“ на БНР – Радио Благоевград в предаването „Заедно след полунощ”:


Коментарите са заключени.