Васил Балев и Иван Ланджев в „Трубадурски двубои“

Публикувано от на ноември 22, 2009 в 2:03 pm.

      На 25. 11. 2009 г. (сряда) от 18.30 часа в арт-център “Алтера“ (бул. “Драган Цанков” 36, в сградата на Интерпред, спирка „Жолио Кюри” на метрото) в дванадесетия трубадурски двубой на клуб „Бялата ръкавица” към арт-център „Алтера” с автор и водещ Петър Чухов ще се срещнат Васил Балев и Иван Ланджев. Техни секунданти ще бъдат съответно Бойко Ламбовски и Тома Марков.
      Напомняме, че според новите правила двубоят ще се проведе в четири тура*.

      Петър Чухов за двубоя:
Васил Балев

Васил Балев

      Самопредставяне: Роден е в Карлово през 1985 г. Печели първата награда за поезия на фондация “Св. Климент Охридски” (2007 г.). През 2008 г. беше отличен от Министерство на културата като млад поет. Две поредни години – 2008 и 2009 г. печели второ място на националния конкурс “Биньо Иванов”. Отличен е на националния конкурс “Южна пролет”, с което получи възможността за безплатно издаване на първата си книга. В момента Балев е редактор на страница във вестник “Труд”, в която се публикуват стихове и разкази на млади автори.

      Предизвикателството на Васил Балев:

Иван Ланджев

Иван Ланджев

      Самопредставяне: В момента е на 23 години. Няма шофьорска книжка. Пише – стихотворения и други. На 18 години чупи крака си за втори път, но този път не от спорт, а от спирт – падайки в една дупка в асфалта нощем някъде.       Едномесечното затишие в гипс го довежда до четене на философия (под напора на класната му). Това пък взема, че го прави лауреат от олимпиада и участник в световна такава. Ето как И.Л. влиза да учи философия в СУ без да кандидатства, което, твърди той, му било много удобно, защото и без това не знаел какво да прави. Завършва философията усмихнат с дипломна работа за трагедията и отскоро учи друго – „Изкуства и съвременност (XX – XXI в)”.
      Постоянната му работа е да измисля неща като телевизионен сценарист и това, че няма телевизор в дома си никак не му пречи. Освен стиховете, от време на време пише разни текстове за списанията и вестниците, които плащат нормално.
      Занимавал се е още с музика (в едно студио, чиито таван прокапвал върху басиста), като малък доста и с шахмат, където бързо покрива норми за майстор на спорта и след това с удоволствие се отказва, за да има време за живеене. И.Л. не крие, че по принцип не обичал да яде пъпеш и не ял, но пък е ял бой в една боксова зала известно време, играл е и малко баскетбол в гимназията, играл го е малко и журналист за вестник, който за щастие вече го няма, будувал е заради момичета, общо взето правил е глупости от всякакво естество… Междувременно не е спирал да пише.
      Във връзка с литературата е печелил различни конкурси и басове като последният е от тази година – националният конкурс за поезия „Веселин Ханчев” (и не уточнява кой е „последният“ – басът или конкурсът).
      Твърдо убеден е, че поетите, които пишат за люляци и залези, нямат души.

      Предизвикателството на Иван Ланджев:

      Правила на двубоя:
      I тур – всеки от двамата поети ще се представи в рамките на 12 минути с най-доброто от поезията си;

      II тур – всеки от двамата ще има по 5 минути, за да дискредитира съперника си, представяйки на публиката негови слаби, по своя преценка, творби.

      След втория тур всеки от публиката ще има възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, ще бъдат събрани в шапка, от която водещият ще изтегли едно и това ще бъде темата, по която поетите ще пишат в продължение на 20 минути. През това време ще се проведе

      III тур, в който секундантите ще разполагат всеки с по 10 минути, за да защитават своя поет и да нападат съперника му.

      IV тур – по 5 минути на всеки поет за прочитане на написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката.

      Публиката ще гласува след всеки тур за предпочетения поет с предварително раздадените листчета като резултатите ще се изписват на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят. Победилите поет и секундант ще бъдат обявени накрая, след като се съберат резултатите от гласуването. Ще бъдат раздадени грамоти и награди.

      Цената на входа за събитието ще е 1 лев за ученици, студенти и пенсионери, и 2 лева за всички останали.

      Само тук, в „Кръстопът“, можете да видите пълен видеозапис от предходните два двубоя: между Камелия Спасова и Камелия Кондова и между Гриша Трифонов и Ясен Атанасов.

1 коментар за “Васил Балев и Иван Ланджев в „Трубадурски двубои“”