„Заекът на Гала“ – на пазара от днес

Публикувано от на май 31, 2010 в 8:11 am.

Заекът на Гала - корица      Коя е Гала? А заекът? И двата отговора – в „Заекът на Гала” от Светлана Дичева, книгата, която „Унискорп“ пуска днес на пазара.
      Някога съпругата на Салавдор Дали сервирала дългоухия домашен любимец за вечеря. „Когато обичаш някого, трябва да го консумираш изцяло“ – оправдава Гала кървавото жертвоприношение. „Има ли някой, който да не е похапвал от „заека на Гала”? – се пита героинята от романа Ана. И потъва в своите фантазми за живота на известната екстравагантна двойка… а разказваните фрагментарно задъхани кратки истории за самата нея, бившия ѝ съпруг – музикант, най-близката ѝ приятелка и нейната дъщеря звучат съблазнително, бухнали от емоции… Границите на фантазмите и реалността се размиват, а психоаналитичката, която трябва да намери лечение за страданията на Ана, отхвърля всички теории за лечение и свенливо предлага приятелство на сладкодумната разказвачка (или..?)…

      Светлана Дичева е журналист в БНР – „Хоризонт. Води предаването за култура и литература „Графити по въздуха” и съботното радиошоу „Закуска на тревата”. С първата си книга с разкази „Балканският пророк” печели наградата на фондация „Българка” за най-добра книга от жена автор за 2000 година. Романът ѝ „Мона и Магелан” (2005) печели субсидия от Министерството на културата по програмата за подпомагане на българската книга и е издаден в Сърбия, а следващият – „Лабиринт за романтични минотаври” (2009) печели една от двете специални награди в конкурса по международния проект „Митове” на шотландското издателство „Канонгейт”.

1 коментар за “„Заекът на Гала“ – на пазара от днес”