Премиера на „Последните“

Публикувано от на юни 22, 2010 в 12:08 pm.

"Последните" - корица
     Утре, 23 юни 2010 г. (сряда), за 18:30 часа в кино „Влайкова“, е насрочена премиерата на антологията „Последните (поети от 80-те)“ („Сиела“, 2010 г.). Тя включва стихове на Румен Леонидов, Златомир Златанов, Едвин Сугарев, Кирил Мерджански, Миглена Николчина, Илко Димитров, Ани Илков, Георги Рупчев (1957–2001), Владимир Левчев, Джендема, Борис Роканов, Данила Стоянова (1962–1984).

     Ето какво ни разказа Владимир Левчев за подбора на авторите и книгата:“Ние не сме единствените, и със сигурност не единствените добри поети на 80-те, но имаме много неща – лично приятелство, литературни издания и литературно родство – които ни свързват. Принципът на подбор, освен това включваше два формални фактора (зашото иначе можехме да включим и други, по-стари поети –наши приятели – като Иван Методиев, Георги Борисов, Георги Белев) – всички сме родени след смъртта на Сталин през пролетта на 1953-та. Не включихме по-стари. И сме започнали писателската си „кариера“ през 80-те, като „последни“ преди падането на Комунизма. Само в този смисъл сме „последни“. Най-млад всъщност е Боби Роканов. Меги Николчина веднъж каза, че сме изгубено поколение. Зашото през 80-те не бяхме сред официално признатите, около 1989-та никой не се интересуваше от поезия, а по-късно се утвърди друго, по-младо поколение (донякъде утвърдено от нас) и ние бяхме забравени. Може би с изключение на Георги Рупчев, който наистина е голям поет…“.

     Предлагаме ви и един фрагмент от разговор на Владимир Левчев с Иван Теофилов в „Небесни Балкани“, който припомня защо Иван Теофилов е специален гост на премиерата:

2 коментара за “Премиера на „Последните“”

  • 1
    Иво Георгиев каза:

    Интересна антология се очертава.Особено се радвам, че най-после някой се е сетил за Данила Стоянова – предполагам че това е Левчев, който беше пускал нейни стихове в „Пламък“ още през 1985 г ( след смъртта й) и оттогава май никой не й е обръщал сериозно внимание.Сигурен съм, че ценителите ще се насладят на антологията.

  •  

    […]      Любима Бучинска разговаря с Владимир Левчев за “Последните”: […]