„Безопасни игли“ на Петър Чухов

Публикувано от на юни 27, 2010 в 10:37 am.

chuhov_igli      „Безопасни игли“ на Петър Чухов най-сетне се появи на книжния пазар – вече не като арте-факт, който грижливо трябва да бъде докосван с ръкавици (каквато беше уникалната форма на книгата, родена през 2008 г.), а като тяло, което може да бъде безусловно и ваше.
      Издателският анонс на „Сиела“ заявява: Някои наричат хайку поетите фотографи от времето преди създаването на фотографията. Други ги сравняват с бижутери, чиито изделия украсяват не винаги много изящната дреха на литературата. Всичко това е вярно, но само за добрите хайку поети. Дали е такъв Петър Чухов, можете да прецените сами, когато вземете в ръце книгата му „Безопасни игли”. В нея са събрани на български и английски хайку стихотворения на автора, публикувани в различни периодични издания, сборници и антологии в Япония, САЩ, Канада, Англия, Ирландия и др., които са му донесли награди, сред които и една от най-престижните в жанра – наградата „Башо”…
Петър Чухов      Това, което ние се чувстваме длъжни да добавим, обаче е, че тази книга е неоценимо „помагало“ за всеки, който иска да разбере защо светът на англоезичното хайку така успешно се разширява с все нови и нови автори и територии, защо условностите, твърде често обговаряни при свързването на „хайку“ с „поезия“ са все по-излишни, защо… Всъщност – просто прочетете тази книга – тя е пълна с хайку от най-висока класа, които няма да ви оставят равнодушни, дори и да ви е било трудно да приемете хайку в неговата „класическа“ форма и първоизточници. Тази книга ви предлага поезия – безусловна и великолепна. Три примера за нея можете да чуете и прочетете в DICTUM.
      Петър Чухов в „Кръстопът“ и в DICTUM.

4 коментара за “„Безопасни игли“ на Петър Чухов”