„Комо“ от Сърджан Валяревич

Публикувано от на декември 2, 2010 в 6:27 pm.

Комо - колица Сред книгите и авторите, които издателство „Сиела“ ще представи на Софийския международен панаир на книгата, е и „Комо“ на Сърджан Валяревич.
  „Романът „Комо” на култовия белградски писател Сърджан Валяревич представлява своеобразен дневник, но без дати – всеки ден е една глава от романа. Получил неочаквано и за себе си Рокфелерова стипендия, главният герой има възможността да пребивава един месец в селището Беладжо, край езерото Комо, в една прекрасна вила, за да може спокойно да твори. Но още в самото начало става ясно, че героят няма желание, нито намерение да пише. Той прекарва времето си в разходки сред природата, в размисли или в местните кръчми. Вилата, наред с него, обитават главно учени – хора, от които той твърде много се различава, дори и когато слага вратовръзка, за да спази dress codе на общите обеди. Макар и между стипендиантите да открива и по някой „чудак” за разговор, той дружи главно с местните жители… В крайна сметка писането, заради което главният герой като Рокфелеров стипендиант се е озовал сред прекрасната природа на езерото Комо, се манифестира само в краткотрайни безуспешни опити и последният ден той констатира, че не е написал нито ред.
  В романа „Комо” разказът тече непосредствено, спокойно, с блага ирония. Що се отнася до фабулата, не се случва нищо особено – един писател, който в този момент не пише нищо, се е озовал в среда, която не е негова, в идиличен край – различен от размирния Белград, откъдето пристига, среща различни хора, разхожда се, пие и размишлява. И това е главно всичко. Но този минимализъм, с който е описано ежедневието, на вид случайното и незаинтересувано докосване до различни теми и отношения между хората, не оставят читателя равнодушен и той не затваря книгата докато не стигне до последната страница.

  Кой е Сърджан Валяревич? Съвременен сръбски писател, роден 1967 г. в Белград, автор на много хитови романи и стихосбирки. Критиците по стил го сравняват с Чарлс Буковски, Шерууд Андерсън, Селинджър… Носител е на редица литературни награди, превеждан на английски, немски, френски, италиански, шведски език. За себе си Валяревич казва: Завърших шлосерски занаят, после работих в Берлин като бояджия. Когато се върнах от Германия, завърших средно дизайнерско училище, но никога не съм се занимавал с това. После станах автотенекеджия, след това дълго време работих в една шлосерска работилница. Пет години бях келнер на Корчула (прекрасен адриатически остров в Хърватия), после в една фирма за ксерокс. Работих това и паралелно пишех. После започнах работа в ежедневника ‘Данас’… В един момент се разболях, събудих се в болницата и реших да променя живота си. Да се занимавам само с писане, оздравях и след това всичко, което ми се случи бе хубаво, книгите ми се търсят и четат, пристигат награди… Бих искал така да бъде винаги. Моята мечта е да работя това, което обичам. Други мечти просто нямам.„(информацията е от анонс на издателството).Предлагаме ви и програмата на издателството за дните на XXIX-ия Софийски международен панаир на книгата –

08.12 (сряда) от 17.30 часа Издателство „Сиела“ Ви кани на премиерата на романа „Комо“ на Сърджан Валяревич в превод на Ася Тихинова.
Книгата ще представи Жела Георгиева.

11.12 (събота) от 11.30 часа Издателство „Сиела“ организира дискусия на тема „Българската книга по света, българските писатели в чужбина“ с участието на Румен Леонидов, Леа Коен, Деян Енев, Светлозар Желев и Давид Вайцман(културно аташе и заместник директор на Център за културно сътрудничество, Френски институт).

СРЕЩА С АВТОГРАФ
По време на панаира на книгата на щанда на „Сиела“ (№ 103) можете да се срещнете с:

10.12. (петък) от 18.00 ч. до 19.00 ч. – среща с АЛЕК ПОПОВ и ТЕОДОРА ДИМОВА
11.12 (събота) от 11.00 ч. до 12.00 ч. – среща със ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ и ВАНЯ ЩЕРЕВА
11.12 (събота) от 12.00 ч. до 13.00 ч. – среща с РАДОСЛАВ ПАРУШЕВ и ВАСИЛ ГЕОРГИЕВ
11.12 (събота) от 13.00 ч. до 14.00 ч. – среща с МИХАИЛ ВЕШИМ и КАЛИН ТЕРЗИЙСКИ
11.12 (събота) от 14.00 ч. до 15.00 ч. – среща с ИВО СИРОМАХОВ и ЛЮДМИЛА ФИЛИПОВА
12.12 (неделя) от 12.00 ч. – среща за автограф с Ал Бано…

Коментарите са заключени.