„Лицето ти утре“: „Треска и копие“

Публикувано от на януари 27, 2011 в 12:28 pm.

Лицето ти утре - корица  През февруари още едно заглавие на „Алтера“ ще предизвиква читателското въображение – първата част („Треска и копие“) от трилогията на Хавиер Мариас „Лицето ти утре“.

  Мариас е една от безспорните звезди на съвременната испаноезична литература. Познат е на българската публика с романите си „Всички души“ и „Сърце тъй бяло“. Трилогията „Лицето ти утре“ се смята от критиката и от самия писател за най-значимото му произведение. Романът печели наградата за проза „Саламбо“ през 2003.

  В „Лицето ти утре“ Мариас ни въвежда в мрачния свят на шпионажа и политическия хайлайф. На микрониво трилогията проследява живота на интелектуалеца Жак Деса, вербуван за свръхсекретна група, част от британското разузнаване. На макрониво това е роман за идеологическите парадокси на 20ти век – фашизма, Студената война, 11-ти септември… Към всичко това се добавят разкази за ужасите на Испанската гражданска война и Втората световна война, психологически отклонения, посветени на любовта и нейната загуба, изящни писателски бележки върху Сервантес, Толкин, Лорънс Даръл.
Писателят и детективът имат сходни професии. Те разгадават културата на другия и се опитват да провидят какви ще са лицата ни утре. (из анонса на издателството)

„Всичко казано дотук за трилогията предполага тя да бъде доста помпозна книга, изградена със самочувствие. ‘Лицето ти утре’ обаче е всъщност произведение на възвишената лудост, по-близко до Стърн или Сервантес, отколкото до някои по-модерни многотомници – например ‘По следите на изгубеното време’, – с което вече са го сравнявали. (Тук Музил е може би по-подходящ от Пруст …) Това е може би първия литературен шедьовър на 21-ви век.“ („Гардиан“)

Коментарите са заключени.