Със Силвия Томова за нейния нов роман – „Печатарят”

Публикувано от на ноември 11, 2015 в 11:57 am.


Корицата на романа  „Печатарят”(септември 2015 г., „Жанет 45“) е третият роман на Силвия Томова, с който тя категорично утвърждава мястото си в съвременната българска литература. Сериозен исторически роман, който ни пренася в едни от най-тъмните за България години, за да възкреси от мрака на XVI век образа на българина Яков Крайков, ренесансов човек и първият български печатар. Оскъдна фактология? Мисията невъзможна? Не и за талантливото перо на Силвия Томова, чиято емпатия одухотворява пред очите ни един „просветен и смел мъж“ в невероятната атмосфера на Венеция. Мистерия и драма, потопени в красиво повествование.”, заявява София Несторова.
  Когато един великолепен автор на кратка проза ни предлага вече трети роман, в който – заедно с мащаба и безукорното владеене на класическата романова форма – успява да пренесе несравнимото си умение да натоварва с изключителна интензивност миметическия жест и го превръща в емпатическо откровение, това не е книга, която можете да си позволите да не прочетете…
  Предлагаме ви разговор (на Валентин Дишев) за романа с неговия автор – Силвия Томова:

(първа публикация – в електронното мултимедийно списание за литература DICTUM – най-богатият публично достъпен и безплатен за ползване български архив с разговори и гласове на автори, преводачи, издатели, наблюдатели на литературния процес… Запис, излъчен и в „Страници”: седмичното обзорно предаване за литература на БНР – Радио Благоевград)

Силвия Томова в „Кръстопът“.
Силвия Томова в DICTUM.

Коментарите са заключени.