Втора част на събитието „Слънцестоене“ – 8: Видеозапис

Публикувано от на януари 20, 2018 в 6:28 am.


   Близо месец след първата част на осмото поред събитие „Слънцестоене“ се проведе и нейното продължение. На 16-и Януари „Хралупата“ отново се превърна в пространството, като което е замислена, събирайки в себе си хора с почит към миналото, съзнание в настоящето и поглед напред. Отново, както на всяко едно от предходните издания на „Слънцестоене“, паметта имаше възможност да се обедини с младостта и го направи.

   Предлагаме ви видеозапис от събитието, който съдържа:

   1.Откриване и почитане рождението на Биньо Иванов, от което се навършват 79 г. Думи за него, неговото творчество и прочит на негови творби от Георги Гаврилов, Анна Лазарова, Христо Мухтанов и Росен Григоров.

  2.Аудиозаписи с гласовете на Екатерина Йосифова, Михаил Неделчев, Иван Цанев (прозвучали на първото събитие „Слънцестоене“) и Методи Панайотов (от първото издание на конкурса и награда „Си искам живота“), които допълват обръщането към другата трева на Биньо Иванов.

   3.Обявяване на петата година, в която навлиза „Слънцестоене“ и наградата „Памет“, която предстои да бъде връчена през юни за книга с поезия, издадена през 2017-а година, тази година посветена на Биньо Иванов. Това формално е отклонение от замисъла наградата да е посвещавана на паметта за някой от големите, на чието име няма учредена награда, но в същото време е категорично напомняне, че тази награда, нишката на нейните посвещения, изричат послания. Разказват за непримирил се дух, разказват за търсене и промяна.

   4.Награждаването на лауреатите от конкурса на издателствата „Арс” и Scribens за ръкопис за дебютна книга Мария Куманова, Милена Спириева, Татяна Стоянова и Милен Нанков. Връчване на Паметен знак, подписан от председателя на журито Валентин Дишев, и Сертификат за сключване на издателски договор на всеки от лауреатите.
   „Кръстопът“, DICTUM и Scribens изразяват надеждата и вярата си, че през настоящата година „Хралупата“ ще се превърне в подслон и дом за литературните награди „Биньо Иванов”, „Памет”, „На слънце време”, „Си искам живота”, на „Кръстопът” и DICTUM, „Арс” и Scribens, на Школа за литература и хуманитаристика „Глоси”, на малката ни книгопродавница, на още толкова много „неща”, (Res) на смислени хора, институции и идеи, където всички читатели на Електронното списание за литература „Кръстопът“ ще имат възможност да намерят още една отбивка по своя път.

Коментарите са заключени.