Чрез „Вавилонско четене“ третият литературен флашмоб се качи на „влака“ Word Express

Публикувано от на октомври 25, 2009 в 9:23 pm.

      Третият литературен флашмоб събра днес пред НДК повече от 50 ентусиасти на словото, които този път приеха предизвикателството да изразят себе си чрез четене на кратки текстове на чужди за тях езици.
      Всъщност, за да бъдем точни – някои от участниците не го сториха. Защото идват от Армения, Румъния, Турция и Черна гора.
      Адела Гречану и Клаудиу Комартин от Румъния, Анахит Хайрапетян от Армения, Бариш Мюстерджаплъоглу от Турция и Огниен Спахич от Черна гора са участниците в проекта Word Express, които в понеделник (26.10.2009 г.) – заедно с Камелия Спасова, Мария Калинова, Ангел Игов и Иван Христов ще се представят пред четящата публика и във фоайето на книжарница „Сиела“ в София сити център (бул. „Арсеналски“ №2).
      Word Express е нов проект за литературен обмен в Югоизточна Европа, част от подкрепената от ЕС програма „Литература през граници“, в партньорство с издателства и книжни центрове в Истанбул, Загреб, Тел Авив, Букурещ и София, както и други партньори в дванайсет страни от региона: Армения, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Израел, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватска, Черна гора, и Обединеното кралство. В България Word Express се организира от „Британски съвет“ в партньорство с издателство „Сиела“ и „Литературен вестник“.
      Проектът има за цел да развие по-близки връзки между литературните организации и издателите (печатни и електронни/виртуални) в региона, за да се създаде неформална мрежа, която да подпомага литературния обмен и да изследва потенциала на литературата като средство за междукултурен диалог.
      Над петдесет млади автори и преводачи ще изследват културното, социалното и политическото наследство в региона и ще се срещнат с колегите си от страните-участнички. През този месец двайсет от тях, разделени в три групи, пътуват с влак през Балканския полуостров до Истанбул, като спират по пътя в различни градове, където участват в литературни четения, дебати и преводачески работилници. В Истанбул те ще участват в Панаира на книгата и в новия литературен фестивал Tanpinar. Преди това ще организират литературни четения и дебати в различни градове от региона. Авторите, които гостуват в България, заедно с Иван Христов продължават пътуването си към Истанбул. Следва гостуване в Скопие – Word Express пътува…
      Не пропускайте софийската му спирка – фоайето на книжарница „Сиела“ в София сити център (бул. „Арсеналски“ №2), понеделник (26.10.2009 г.), 19:00 часа.


      Два кадъра от днешния трети литературен флашмоб „Градски четения“ – „Различни езици“:
Градски четения - Различни езици Гладски четения - Различни езици
Снимки – Лора Ненковска


Видео от събитието можете да видите в „Аз чета“.

Бележка: Тази публикация дължи благодарност за съдействието на Лора Ненковска и Камелия Спасова. В нея е използвана и информация на British Council Bulgaria.

2 коментара за “Чрез „Вавилонско четене“ третият литературен флашмоб се качи на „влака“ Word Express”