Неделник/4

Публикувано от на март 6, 2022 в 7:06 pm.  Днес искаме да започнем, като насочим вниманието ви към няколко публикации в „Кръстопът“, които може би сте пропуснали в тези напрегнати дни:

(1) pax humana (3) – с три стихотворения на Марин Бодаков;

(2) pax humana (2) – с три стихотворения от Георги Гаврилов, Анна Лазарова и Валентин Дишев;

(3) pax humana (1) – с три стихотворения от Екатерина Григорова, Камелия Панайотова и Ренета Бакалова,

Както и към два непубликувани до този момент разказа на Иванка Могилска

(4) “Нимфата на рецепцията“ и

(5) “Истанбулският кандидат“.


„тоест“ продължава да е едно от най-смислените „места“ в българската „мрежа“ и днес искаме да насочим вниманието и интереса ви към две публикации там:

(6) “За медиите и хората: Възможна ли е регулация без цензура“ от Йоана Елми, и

(7) “На второ четене: „Всички си тръгват“ от Уенди Гера“ с автор Севда Семер.


Докато продължаваме да ви препоръчваме да следите новото в „Литературни разговори“ (с Антония Апостолова), днес ви предлагаме да се върнем „назад“ и прочетете разговора с Петър Денчев за романа му „Превъртане“ („Жанет 45“).

(8) “Ние сме удивително типизирано общество“.


Припомняме, че можете да прочетете и целия бр. 8 на „Литературен вестник“ (с водещ редактор Амелия Личева)


  Връщаме ви към заниманията в „Лаборатория за световна литератураа“ – неформалната група към Софийски университет “Св. Климент Охридски”, която се заема с обхождането на световна библиотека по принципа на разноречието и неочевидните съседства, като днес предлагаме да изгледате осмия епизод:

(9) Дарин Тенев: Епигенетика на световната литература.

(10) Предагаме ви и многочасово пътуване с аудиоромана на Милен Миланов „Долината на щастливците“.


От архива на ArsMedia днес ви предлагаме (11) „В сърцето на зимата“ – един прекрасен проект на Георги Гаврилов и Христо Мухтанов.

(12) Предлагаме ви и пътуване с поезията на Илко Димитров чрез „Смела книга“ – един специален проект, за който ще узнаете повече, ако последвате хиперлинка.От аудиоантологията „ГласНи“ днес ви предлагаме да си припомните

(13) стихотворението „Предсказания“ на Наталия Иванова, прочетено от самата нея.

(14) стихотворението „Разминаващи се влакове“ на Аксиния Михайлова, прочетено от самата нея.

(15) стихотворението „Писмо от приятел“ на Галина Николова, прочетено от самата нея.


  *Неделник“ е новата ни инициатива, която иска да ви предлага четива, аудио и видео, достатъчни да пътувате с часове в света на литературата, че и – занапред – за „цяла неделя“. Ще го правим като насочваме вниманието ви – чрез кратки описания и вградени в тях директни хиперлинкове – към „места в мрежата“ (списания, сайтове, блогове, влогове, подкасти, „канали“ в YouTube и т.н.), които последователно защитават вглеждането си в литературата като отговорна и смислена мисия; „места“, подкрепата и уважението си към които изразяваме и по този начин. Ще ви предлагаме и съдържание, насочено към по-неопитна и млада аудитория, „говорещо“ на по-близък за нея език, за да подкрепим и това усилие за приобщаване към книгата и четенето…

Коментарите са заключени.