Неделник/6

Публикувано от на март 20, 2022 в 12:03 am.
От архива на ArsMedia днес ви предлагаме (1) интервю на Ренета Бакалова с Етгар Керет, което можете и да прочетете в „Кръстопът“).

Тук – и в целия „Литературен неделник“ – използвайте вградените в анонсите хиперлинкове за да получите пряк достъп до предлаганите публикации

.

Ще продължим, като насочим вниманието ви към няколко публикации в „Кръстопът“, които може би сте пропуснали в тези напрегнати дни:

(2) стихотворението „Псалм след войната“ от Хуан Карлос Асеведо Рамос;

(3) Жандей Марсел Солвийерте: Преминаваш между черни небеса;


„Артефир“ е сред онези „места“ в „мрежата“, за които също няма да преставаме да ви напомняме. Днес предлагаме:

(4) да чуете изключително интересните разсъждения на Рафал Вояшински при премиерата на книгата му „Оланда“, и

(5) разговора на Ангелина Грозева с Йордан Ефтимов, посветен на 220-ата годишнина от рождението на Виктор Юго,


„тоест“ продължава да е едно от най-смислените „места“ в българската „мрежа“ и днес искаме да насочим вниманието и интереса ви към две публикации там:

(6) “На второ четене: „Югославия, моя страна“ от Горан Войнович – през погледа на Стефан Иванов, и

(7) “По буквите: „Ишигуро, Чавес Перес, Токарчук“ с автор Зорница Христова.


Докато продължаваме да ви препоръчваме да следите новото в „Литературни разговори“ (с Антония Апостолова), днес ви предлагаме да се върнем „назад“ и прочетете разговора с Камелия Панайотова

(8) “Младото поколение злоупотребява с тъгата. Малко неща са смъртоносни“.


Припомняме, че можете да прочетете и целия бр. 10 на „Литературен вестник“ (с водещ редактор Камелия Спасова)

Тази седмица насочваме вниманието ви към:

(9) нови стихотворения от ВБВ

(10) “Театърът като увеличително стъкло“ – един разговор с Василена Радева.


Връщаме ви към заниманията в „Лаборатория за световна литератураа“ – неформалната група към Софийски университет “Св. Климент Охридски”, която се заема с обхождането на световна библиотека по принципа на разноречието и неочевидните съседства, като днес предлагаме да изгледате:

(11) Камелия Спасова: Ерих Ауербах – Библиотекар без библиотека.


От аудиоантологията „ГласНи“ днес ви предлагаме да си припомните

(12) стихотворението „Едипов комплекс“ на Мария Калинова, прочетено от самата нея.

(13) стихотворението „Простите неща“ на Валери Петров, прочетено от самия него.

(14) една среща с Весела Ляхова и романа ѝ „Бежанци“.


И още едно предложение от архива на ArsMedia: (15) документален запис от „Слънцестоене – 4, от 2015 г. (годината, посветена на Малина Томова в ежетодното връчване на наградата „Памет“. Можете да видите и чуете спомени за Малина Томова на Силвия Чолева и Вера Деянова, както и четящите стихове Анна Лазарова, Иван С. Вълев, Георги Гаврилов, Ренета Бакалова, Теодора Лалова, Христо Мухтанов и др. В „Кръстопът“ можете да чуете при по-високо качество на звука спомените на Силвия Чолева за Малина Томова.


  *Неделник“ е новата ни инициатива, която иска да ви предлага четива, аудио и видео, достатъчни да пътувате с часове в света на литературата, че и – занапред – за „цяла неделя“. Ще го правим като насочваме вниманието ви – чрез кратки описания и вградени в тях директни хиперлинкове – към „места в мрежата“ (списания, сайтове, блогове, влогове, подкасти, „канали“ в YouTube и т.н.), които последователно защитават вглеждането си в литературата като отговорна и смислена мисия; „места“, подкрепата и уважението си към които изразяваме и по този начин. Ще ви предлагаме и съдържание, насочено към по-неопитна и млада аудитория, „говорещо“ на по-близък за нея език, за да подкрепим и това усилие за приобщаване към книгата и четенето…

Коментарите са заключени.