„Градски четения“ – вторият литературен флашмоб – този петък

Публикувано от на октомври 22, 2009 в 9:30 pm.

      Вторият литературен флашмоб – част от поредицата внезапни, кратки литературни четения, на които всеки чете на глас по площади, в метрото, из улици, в сгради… ще се състои този петък (23.10.2009 г.) пред НБКМ „Св. Кирил и Методий“ от 18:30 часа.
      Ето и част от помощната информация, предложена от инициаторите на поредицата от събития, чрез групата във Facebook, администрирана от автора на идеята – Васил Видински, Камелия Спасова и Мария Калинова:
      „Започваме точно в 18:30. Не закъснявайте и пет минути – горе-долу толкова продължава всичко. Застанете пред НБКМ: това включва пейките, стълбите, около паметника и т.н.
      Този път се чете само българска литература: съвременна, класическа, модернистична, старобългарска, прабългарска, бъдеща, своя собствена и т.н… Елате с най-много една страница прозаичен текст или една-две страници поезия (текстът може да е ксерокопиран, напечатан, ръкописен). На страницата е добре да има следната допълнителна информация:
– „Градски четения“ (литературен флашмоб)
– Българска литература, 23 октомври 2009
– името на автора и произведението…
      Накрая текстовете се оставят на момичето с куфара (следете към кого се насочват организаторите, защото тя може да дойде и без куфар!).“      Накратко – след акциите „Думи до поискване“ (в които българска литература се четеше по улиците и площадите на български градове – Кюстендил, Благоевград, Стара Загора, Бургас… – от пишещите на тези, които поискаха това), срещнали в интернет удивителна съпротива, аргументирана с „Това е принизяване на литературата!“ (??!) или „Кой ви дава право да се натрапвате на хората?“ (същите аргументи се чуха и за идеята за литературен флашмоб – нищо ново под… българската сянка) и след „Думи за брод“ (в които стихове се четяха на… езера или върхове, или на въздуха… и те чуваха… поне не по-малко от хората в градовете…) – дойде ред на непоисканите думи. Както се казва: „Революцията продължава.“. Последното е казано с усмивка, разбира се – няма нужда от революционен плам (и заслепение). Има нужда от простичката вяра, че ако пишещите не поискат да бъдат чути, чудото няма да се случи. Има нужда да се опитва. Има нужда от свободно себеизразяване на свободни хора. Успех!

Бележка от 23.10.2009 г. – 23:55 часа: за „Градски четения“ – как, какво и кой, можете да чуете разговора с Камелия Спасова, във втория час на предаването за литература „Страници“ на БНР – Радио Благоевград, излъчено днес, запис от което е публикуван в DICTUM.


Предлагаме ви и видео от акцията „Думи до поискване“ в Стара Загора – 06.09.2008 г. (Екатерина Стратиева чете фрагмент от книгата си „Зоопаркът“):

Няма видео? Изтеглете и инсталирайте DivX Web Player за Windows или Mac

.

И – видео от една от акциите „Думи за брод“ – октомври 2008 г., язовир „Широка Поляна“:

Бележка: Акциите „Думи до поискване“ и „Думи за брод“ са част от инициативите на „Национален литературен фестивал „Глоси“.

2 коментара за “„Градски четения“ – вторият литературен флашмоб – този петък”