Бояна Петкова: Възкресение

Публикувано от на февруари 1, 2009 в 2:33 pm.


Трябва първо да ни завие пръстта.
Да наметне земята отгоре
пъстър юрган
от орехова шума.
Да се отбрулят кестените.
Да се оголят акациите,
за да ни стоплят,
когато няма друго.
Трябва сълзите да се върнат
на небето
по бавните пътеки на водата.
Да забравим всичко,
в което сме вярвали.
Да научим езика
на дъждовните червеи.
Да нахраним с плътта си
зеленото бъдеще на тревите.
И да мълчим
до преливане.

Тогава
ще дойде
първата неделя
след първото пълнолуние
след пролетното равноденствие
и ще прогледнем в тъмното.

Няма
бързи начини
за възкръсване.

„Възкресение“ в изпълнение на Валентин Дишев – архив на предаването „Артсезони“ на Радио Благоевград – 19.04.2008 г.:Бояна Петкова    Бояна Петкова е родена на 30.03.1981 г. в София. Живяла е в Берлин (където се дипломира като лекар) и Хелзинки. Започва да пише в пети клас, с прекъсвания, и се занимава сериозно с поезия от 1995 г. насам. Печели втора награда на конкурса за млади поетеси „Дора Габе“ през ноември 1998 г. С издадената от „Жанет 45“ стихосбирка „Така ми е“ (2007) става носител на Голямата награда за поезия в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ (2008).
    „[…] Книгата на Бояна Петкова е точно такава – топло и добронамерено четиво, в което се говори за мен. Тя говори така, все едно е познавала баба ми. Моята баба много ме обичаше. Ако сега беше жива и можеше да види колко хубав син имам, щеше да го обича също. Баба ми много ми липсва.
    В книгата на Бояна се чувства наличието на здрав разум (това е комплимент). Тя е средиземноморска и хранителна, наситена с вкусове и аромати, и може да се чете дори само с върха на езика. Любимите ми стихотворения от „Така ми е” са „Шал”, „В света на малките залци”, „Видовете памет”, „Стопля се вече”. Знам, че и вие ще намерите свои любими стихове в нея…“ (Мария Донева).

Ето как бе представена Бояна Петкова (а тя – на свой ред – представи и Иван Христов) в инициативата „Да почетем времето“ на предаването „Артсезони“ на Радио Благоевград – в разговор с Валентин Дишев – 04.04.2008 г.:


Бояна Петкова в „Кръстопът“
Бояна Петкова в „DICTUM“

21 коментара за “Бояна Петкова: Възкресение”