Девет дни – три премиери

Публикувано от на март 11, 2009 в 12:40 am.

В следващите девет дни предстоят премиерите на три книги от автори, представени в първите два броя на „Кръстопът“.

На 11 март, в Столична библиотека, за 18:30 часа е насрочена премиерата на „Онзи край на живота“ от Димитър Гачев.

На 19 март, в Галерия „Кръг+“ (ул. „Будапеща“ № 5) от 18:00 часа ще започне представянето на прозаичните книги „10 минути“ от Георги Милев и „Право на избор и други проклетии“ от Ина Иванова.

10 минути - корица

       Ваня Константинова за „10 минути“: Ако трябва да определя с една дума моето впечатление от книгата на Г.Милев „10 минути“, думата ще бъде „хуманизъм” – в най-доброто и недвусмислено звучене на понятието.
      В книгата няма морализаторстване, но има много морал. Мисля, че при писането едно от най-трудните неща е човек да се въздържи да раздава оценки или присъди. В текстовете от тази книга са описани и жертвата, и палачът, като често в двете роли е един и същи герой. Отсъства обаче образът на врага и именно това, според мен, ги прави толкова ценни.
      Животът не се променя след тази книга – той е такъв, какъвто е. Но е важно нашето отношение към големите теми в него – как ги приемаме, как ги преставяме, какво намираме в тях. „10 минути“ определено помага да се задълбочим в опитите ни да разберем по-добре другия и себе си, въпреки различията, въпреки противоречията.
      Това е литература, която уважава човешкото достойнство.


Право на избор... - корица

      Левена Филчева за „Право на избор и други проклетии“: Не обичам да чета на монитор. Първо, ми се схваща гърбът. После, ме заболяват очите. Трето, не спирам да пуша. А да не казвам колко се ядосвам, когато вместо просто да си обърна страницата и препрочета това, което ми е харесало, се налага да скролвам, вследствие на което почти винаги прескачам текста, а мишката ми отказва да работи нормално. И се случи така, че първата ми среща с книгата на Ина Иванова беше именно на монитор. Смятах, че ще я чета бавно. Разказ по разказ (поради вече споменатите причини), още повече, че почти всички разкази ги бях чела и преди във форума за литература и хора „Глоси“ . И се излъгах. Не само че ги прочетох наведнъж, но и веднага се върнах в началото и започнах да ги препрочитам. Мога надълго и нашироко да разказвам за това как съвсем реално преживявах всяка дума от „Дневникът”; как си спомних за онзи толкова далечен приятел от детството, с когото също боледувахме заедно; как видях прасковите в купата на масата в предишния ми дом, които имаха съвсем същия солен вкус; за аромата на дървото и ваниловия привкус на кафето; за това как баба ме научи да меся хляб, сладък хляб… Но и това няма да направя. Може би защото съм мъничко проклета. А може би защото имам право на избор. Но най-вече, защото имам „Право на избор и други проклетии”.
      Имате го и вие. Не е за изпускане!

      На 20 март, в Пловдив, от 18:00 часа в Читалище „Възраждане“ (ул. „Стоян Чалъков“ №1 в Стария град) започва празникът, в който – вече пред пловдивските ценители на обгриженото слово – ще бъдат представени „Право на избор и други проклетии“ и „10 минути“.

Ето какво си казаха Георги Милев, Ина Иванова, Ваня Константинова и Валентин Дишев за „10 минути“, „Право на избор и други проклетии“, прозата и писането и в излъченото на 10.03.2009 г. от второ студио на Радио Благоевград предаване „Заедно след полунощ“ (съвместна продукция на регионалните програми и програма „Христо Ботев“ на БНР):

6 коментара за “Девет дни – три премиери”